У Мінфіні повідомили як місцеві влади економлять на зарплатах педагогів

У місцевих бюджетах накопичені значні невикористані залишки коштів освітньої субвенції

Зарплата педагогівЯк працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

Зменшення розмірів надбавок, скасування доплат, запровадження простою, перенесення термінів виплати заробітної плати, а також надання окремим педагогічним працівникам відпустки без збереження заробітної плати призводить до накопичення значних залишків коштів освітньої субвенції на рахунках місцевих бюджетів.

Таку інформацію зазначили в Міністерстві фінансів, відповідно до даних Державної казначейської служби. 

Таким чином, у повідомленні йдеться, що лише з 01 січня цього року невикористані залишки коштів освітньої субвенції збільшилися на 3,1 млрд і наразі складають майже 9 млрд грн.

Основними причинами накопичення залишків коштів освітньої субвенції:

  • зменшення розмірів надбавки за престижність праці до 5%, 
  • скасування доплат необов’язкового характеру, 
  • запровадження простою із оплатою праці у розмірі 2/3 посадового окладу.

Окрім того, збільшення залишків субвенції відбувається через перенесення термінів виплати заробітної плати педагогічним працівникам, надання окремим педагогічним працівникам, за їх бажанням, відпустки без збереження заробітної плати, значне збільшення кількості лікарняних листів.

А також місцеві органи влади не використовують кошти субвенції через неможливість здійснення видатків капітального характеру у зв’язку з обмеженнями, встановленими Кабінетом Міністрів тощо.

Як зауважив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев, значна частина громад має достатньо коштів, що мають ефективно працювати на підтримку освіти та економіки України.

«Вкотре наголошуємо, що в період, коли кошти державного бюджету насамперед спрямовують на захист територіальної цілісності, недоторканності нашої країни, збереження життя і здоров’я її громадян, залишки освітньої субвенції не мають накопичуватись, а повинні ефективно працювати на підтримку освіти та економіки України. Ми бачимо, що значна частина громад має достатньо коштів, щоб забезпечити доступні та якісні освітні послуги в умовах, коли відсутня можливість проводити уроки в приміщеннях шкіл», — наголосив представник фінансового відомства.

Найбільші залишки накопичено в місцевих бюджетах Харківської, Одеської, Донецької, Київської, Дніпропетровської, Львівської та Закарпатської областей.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А також коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді