В УЦОЯО проаналізували ефективність цьогорічного НМТ

Вступні комп’ютерні тести мають бути поширені на всі традиційні тести ЗНО

Звіт щодо НМТ-202215 годин підвищення кваліфікації: як виконати

Предметна обмеженість НМТ негативно впливає як на стабільність освітнього процесу на рівні загальної середньої освіти, так і на якість відбору вступників до закладів вищої освіти.

Таку інформацію зазначили у звіті щодо проведення у 2022 році національного мультипредметного тесту, підготовленого Українським центром оцінювання якості освіти.

Таким чином у Центрі вважають за потрібне, у разі продовження практики використання  комп’ютерного тестування вступників, спрямувати зусилля на розроблення комп’ютерних тестів з усіх традиційно використовуваних на ЗНО навчальних предметів.

Для проведення НМТ-2022 організатори вибрали оптимальний набір предметів: українська мова, математика та історія України (ХХ — початок ХХІ століття).

«Такий вибір був зумовлений тим, що ці предмети, з одного боку, мають найвищу прогностичну валідність, а з іншого — уможливлюють реалізацію національного компонента освіти, який і за мирних часів є важливим, а в умовах війни набуває особливого значення. Водночас не було проведено оцінювання з усієї лінійки навчальних предметів, що є традиційними для ЗНО. Зокрема, на тестуванні не було представлено українську літературу, іноземні мови та природничо-наукові дисципліни», — йдеться у звіті УЦОЯО.

Варто зауважити, що ця предметна обмеженість НМТ певною мірою негативно впливає як на стабільність освітнього процесу на рівні загальної середньої освіти, так і на якість відбору вступників до закладів вищої освіти.

«Тож у разі використання надалі вступних випробувань, що проводять на комп’ютерній основі, важливо спрямувати зусилля на розроблення комп’ютерних тестів з усіх традиційно використовуваних на ЗНО навчальних предметів, а також на напрацювання такої моделі тестувань, яка б уможливлювала проходження учасником саме тих тестів, які відповідають обраному ним напряму навчання на рівні вищої освіти», — повідомляється у документі. 

Окрім того, недоліком цьогорічного НМТ фахівці називають відсутність у тесті завдань відкритого типу, зокрема на надання розгорнутої відповіді, що є традиційними для тестів ЗНО з української мови та математики.

Основними причинами відсутності завдань на надання розгорнутої відповіді стала, з одного боку, необхідність скорочення часу перебування учасників НМТ в екзаменаційних центрах (з огляду на безпекові ризики), з другого — неможливість розробити модуль оцінювання цих завдань на електронній платформі, а з третього — відсутність розробленої й апробованої моделі для оцінювання екзаменаторами відповідей учасників НМТ в електронному середовищі.

Зокрема, проблемою цьогорічного НМТ стало те, що використані під час оцінювань тестові форми були дещо закороткими для дійсно якісного оцінювання учасників тестування за всіма трьома предметними галузями.

Відповідно до результатів аналізу, розрахунки організаторів щодо довжини тестових форм були доволі точними, адже інструменти оцінювання забезпечили нормальний розподіл учасників НМТ.

«З огляду на це в перспективі варто переглянути структуру тестових форм, посиливши їх додатковими тестовими завданнями, зокрема відкритої форми», — акцентують фахівці.

Попри певні проблемні аспекти цьогорічного НМТ, експерти УЦОЯО наголошують на тому, що є всі підстави констатувати, що за наявних обставин вибраний формат тестового інструментарію та процедур його використання виявилися оптимальними, забезпечивши реалізацію всіма зацікавленими особами свого права на рівний і справедливий доступ до вищої освіти.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді