Яка обов’язкова кількість годин підвищення кваліфікації вчителів

У Держслужбі якості освіти надали роз'яснення щодо обсягу годин з підвищення кваліфікації

Ситуація на 2020 рік така: будь-яка вимога щодо надання документів, що стверджують підвищення кваліфікації педагогічного працівника в обсязі не менше ніж 150 годин, є безпідставною.

ВАШІ ГОДИНИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

Таку інформацію опубліковано в листі Державної служби якості освіти у відповідь на запит народного депутата від фракції «Слуга народу» Романа Грищука.

У Держслужбі якості освіти повідомляють, що відповідно до закону «Про повну загальну середню освіту» працівникам педагогічної сфери необхідно підвищувати свою кваліфікацію щорічно, а загальна кількість академічних годин для підвищення кваліфікації протягом п'яти років не може бути меншою за 150 годин.

Однак, законодавство не визначає ні мінімальну, ні максимальну кількість годин, які педагогічний працівник має присвятити своєму професійному розвитку впродовж одного року.

У Державній службі якості освіти акцентують, що це питання має врегулюватися педагогами з урахуванням багатьох чинників, обставин і можливостей, у тому числі фінансових, а також затверджуватися на педагогічній раді закладу освіти.

Підвищення кваліфікації керівників закладів освіти ґрунтується на тих же засадах, що і підвищення кваліфікації інших педагогічних працівників. Особливість лише пов'язана з їхніми управлінськими повноваженнями.

Зокрема, керівник зобов'язаний протягом першого року після призначення на посаду пройти курс підвищення кваліфікації з управлінської діяльності обсягом не менше 90 навчальних годин. Ці 90 годин мають бути включені до загального обсягу підвищення кваліфікації (не менше 150 годин) впродовж 5 років.

Як зазначила у Держслужбі, обов’язок педагогічних працівників щорічно підвищувати власну педагогічну майстерність з'явився з 28 вересня 2017 року.

«З огляду на зазначене, до 28 вересня 2022 року ніхто не має права вимагати від педагогічного працівника підтвердження конкретного обсягу підвищення кваліфікації. Єдина на сьогодні вимога може полягати лише у необхідності підтвердити щорічне (тобто, у 2017, 2018, 2019 роках) підвищення кваліфікації (незалежно від обсягу, форми чи виду підвищення кваліфікації)», — повідомили в Державній службі якості освіти.

Отримуйте новини там, де Вам зручно – Telegram та Facebook

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як використовувати цифрові технології в роботі музичного керівника

З курсом «Оптимізація роботи музичного керівника засобами ІКТ» ви опануєте цифрові ресурси для роботи з нотами, аудіо та відеоматеріалами. Також навчитеся вести власний ютуб-канал, працювати з онлайн-ресурсами для комунікацій.
2956

Цифрові технології у роботі з документами та ділових комунікаціях: СКОРИСТАЙТЕСЯ КУРСОМ

Хочете навчитися краще орієнтуватися у роботі з хмарними сховищами даних? Чи створювати ілюстровані матеріали? А, можливо, взаємодіяти у командах та чатах? Спробуйте онлайн-курс від Вищої школи освітнього менеджменту!
6477

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді