Ганна Новосад: «Наша ціль — щоб усі українські діти незалежно від етнічного походження на високому рівні володіли державною мовою»

Міністерка освіти і науки зустрілася з Міністром зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петером Сійярто

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко та Міністерка освіти і науки Ганна Новосад 7 лютого зустрілися із Міністром зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петером Сійярто. Обговорювали, зокрема, удосконалення стандарту вивчення української мови як державної, збільшення кількості годин на її вивчення та навчання нею та інші заходи для покращення якості вивчення української у школах.

Для завуча: орієнтовна циклограма діяльності на березень

«Лейтмотив цієї зустрічі — ми закриваємо політичні дискусії щодо мовного питання для шкіл з мовою навчання нацменшин і зосереджуємося на роботі з вчителями та методистами. <...> Основна ціль — щоб усі українські діти незалежно від їхнього етнічного походження на високому рівні володіли державною мовою. Водночас ми поважаємо конституційне право кожної дитини вивчати та навчатись рідною мовою. Зараз наша дискусія має бути сконцентрована навколо підвищення якості освіти. Для цього ми стимулюємо професійний розвиток вчителів, робимо пришкільні табори та запроваджуємо сучасні методики у роботу шкіл»,— відзначила Ганна Новосад.

Петер Сійярто повідомив, що Угорщина готова підтримати:

  • проєкт із удосконалення стандарту вивчення української мови як державної;
  • розробку методик для викладання української мови для меншини.

«Допомогти учням угорського походження зберегти знання рідної мови та переконатися, що вони знають українську. Ці дві речі не виключають одна одну», — зазначив Петер Сійярто. Він також запропонував Ганні Новосад розглянути такі можливості:

  • прирівняти угорську мову до мови корінного народу — на це Ганна Новосад відповіла, що це політичне питання, яке зараз не варто піднімати: «Корінні народи у нас чітко визначені в законодавстві, <...> ті, що не мають іншої держави, окрім України, яка відстоює розвиток їхньої культурної і мовної спадщини. Угорська мова під цей принцип не підпадає»;
  • збільшити кількість годин на вивчення української мови, але не за рахунок інших предметів — на це Ганна Новосад відзначила, що Україна не може змусити навчатись дітей впродовж 7 днів на тиждень: «Якщо ми збільшимо [навантаження] — це вже загроза для здоров´я дітей. [У новому Законі «Про повну загальну середню освіту» прописано систему], за якою поступово відбувається збільшення відсотку предметів, що викладаються українською. Які предмети вивчати державною — рішення школи».

Міністерка підкреслила, що Україна послідовно виконала усі рекомендації Венеціанської комісії: «Далі — системний діалог із освітянами. Для цього вже в лютому фахівці МОН матимуть зустрічі на Закарпатті для обговорення з освітянами положень проєкту Державного стандарту про базову освіту».

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді