У рамках державного санітарно-епідеміологічного нагляду Держпродспоживслужба аналізує примірні двотижневі та щоденні меню, складені у ЗЗСО. Організатори шкільного харчування мають узгоджувати примірники двотижневого меню в територіальних органах Держпродспоживслужби щодо виконання норм натурального харчування дітей.
Чи має право директор закладу освіти не погодитися з актом перевірки?
Як повідомила Ольга Шевченко, т. в. о. Голови Держпродспоживслужби, у 2019 році Держпродспоживслужба розглянула:
- майже 13,5 тис. примірників двотижневого меню — близько 20% з них не були погоджені та направлені на доопрацювання;
- майже 8 тисяч щоденних меню-розкладів — у 25% виявлено порушення щодо виконання норм натурального харчування.
Як зауважила Ольга Шевченко, одна з причин недотримання перспективних меню — обмежений асортимент харчових продуктів. А саме, у раціоні дітей недостатньо:
- молока, масла вершкового, сметани, сиру кисломолочного;
- яєць;
- фруктів, соків, овочів;
- риби, м’яса (виконання норм харчування з основних продуктів тваринного походження забезпечено лише на 40-60%).
Окрім того, калорійність добового раціону дітям забезпечують переважно продуктами з високим вмістом вуглеводів, як-от цукор, крупи, макаронні вироби, рослина олія. Через це неможливо оптимально збалансувати білки, жири та вуглеводи в дитячому харчуванні.
Семінар-практикум «Як упровадити HACCP у дошкільному закладі: не теорія, а практика»
Уже в цьому році, у січні 2020 року, територіальні органи Держпродспоживслужби провели 85 перевірок ЗДО та 116 — ЗЗСО. За результатами перевірок інспектори ветеринарної медицини видали 118 присів щодо необхідності усунення виявлених порушень вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів у закладах освіти.
Було відібрано 237 зразків харчових продуктів. Невідповідності встановлені у 25 зразках.
Прийнято 42 рішення про тимчасове зупинення обігу харчових продуктів у закладах освіти у зв’язку з виявленими порушеннями. При цьому було прийнято рішення про відкликання, вилучення або знищення понад 400 кг харчових продуктів, які постачалися до закладів освіти – більшу частину таких продуктів становило молоко та молокопродукти.
Джерело: Держпродспоживслужба