Освітянам поновили право піти на пенсію за вислугу років

Рішенням Конституційного Суду поновлено право на пенсію за вислугу років для працівників освіти

4 червня 2019 року Конституційний Суд ухвалив рішення щодо відповідності Конституції України окремих положень закону «Про пенсійне забезпечення».

Цим рішенням Конституційний Суд визнав такими, що не відповідають Конституції України, деякі положення статей 54 та 55 закону «Про пенсійне забезпечення».

У Рішенні зазначається, що Законом встановлено як додаткову умову для призначення пенсії за вислугу років досягнення певного віку окремим категоріям працівників, зокрема 55 років для працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення.

Вихідні та робочі 2020

Конституційний Суд України зазначає, що зміни у сфері пенсійного забезпечення мають бути обгрунтованими, здійснюватися поступово, обачно й у заздалегідь обміркований спосіб, базуватися на об’єктивних критеріях, бути пропорційними меті зміни юридичного регулювання, забезпечувати справедливий баланс між загальними інтересами суспільства й обов’язком захищати права людини, не порушуючи при цьому сутності права на соціальний захист.

Втрата професійної працездатності або придатності не пов’язана з досягненням працівником певного віку, тому не може бути умовою для призначення пенсії за вислугу років.

Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як завучу організувати соціальний простір початківця

Наставництво — це форма роботи, за якої досвідченого працівника «прикріплюють» до початківця для того, щоб останній мав змогу працювати в тандемі, професійно зростати, розвиватися. Як налагодити взаємодію — у статті
1629

Відпустки – 2024: особливості надання

З 2022 року було введено норми щодо організації трудових відносин в умовах воєнного стану. Це стосувалося і відпусток. 2024 рік вніс свої корективи. Що залишилося сталим, а що зазнало змін – розбираємося у статті
145885

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді