Законодавством гарантовано відшкодування витрат на відрядження учителів

Учителям, яких направляють на підвищення кваліфікації з відривом від місця роботи, мають оплачувати вартість проїзду до місця навчання і назад.

Це врегульовано постановою Кабінету Міністрів України «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.1997 № 695.

Також за кожний день (включаючи день вибуття та день прибуття) перебування учителя у відрядженні в межах України, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі, йому виплачуються добові в межах сум, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 98, відповідно до п. 4 розділу ІІ Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон.

У випадку відрядження працівника строком на один день або в таку місцевість, звідки працівник має змогу щоденно повертатися до місця постійного проживання, добові відшкодовуються як за повну добу.

Отже, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 98 сума добових витрат для працівників, які направляються у відрядження в межах України, становить 30 грн.

Витрати на проїзд до місця відрядження і назад відшкодовуються в розмірі вартості проїзду повітряним, залізничним, водним і автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) з урахуванням усіх витрат, пов'язаних із придбанням проїзних квитків і користуванням постільними речами в поїздах, та страхових платежів на транспорті відповідно до п. 6 розділу II Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон.

Витрати на відрядження відшкодовуються за наявності документів в оригіналі, що засвідчують вартість цих витрат, зокрема транспортних квитків.

Пунктом 115 зазначених правил передбачено, що перевізники відповідно до укладених договорів здійснюють продаж квитків через автостанції, агентства з продажу квитків та/або самостійно. Продаж квитків може здійснюватися водієм автобусу в разі відсутності у населеному пункті автостанції або агентства з продажу квитків, а також після закриття квитково-касової відомості на автостанції.

Отже, для відшкодування вчителям витрат на проїзд автобусним маршрутом достатньо наявності квитка на проїзд незалежно від місця  його придбання.

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зарплата 2023: як нараховуватимуть

У Профспілці пояснили як змінився порядок обчислення та нарахування таких виплат, як середня зарплата, лікарняні та декретні
196397

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді