Кишкові отруєння у дітей: винні батьки?

Кількість гострих кишкових захворювань у літній період у дітей в Києві сезонно збільшується. Головними винуватцями отруєнь є батьки, які готують їжу з недотриманням санітарних норм.

Кількість гострих кишкових захворювань у літній період у дітей в Києві сезонно збільшується. Головними винуватцями отруєнь є батьки, які готують їжу з недотриманням санітарних норм.

Про це повідомили в прес-службі Санепідемслужби м.Києва.

Хоча й в літку кількість кишкових отруєнь, як правило збільшується, але в столиці є тенденція до зменшення цього показника у порівнянні з минулим роком. Так, із початку року у м. Києві намітилась тенденція до зменшення рівня захворюваності на гострі кишкові інфекції. За 6 місяців 2012р. захворюваність зменшилась на 24,3% (1110 випадків, проти 1460 випадків) порівняно з минулим роком.

«Частіше на  гострі кишкові інфекції хворіє дитяче населення, питома вага якого склала 71% від всіх захворілих на ГКІ», ― уточнили у відомстві. При цьому, найбільші показники  зафіксовані серед дітей  віком до 1 року та віком  від 2-х до 4-х років.

У Санепідемслужбі наголосили, що основною причиною гострих кишкових інфекцій  у дітей є низька санітарна культура матерів, в тому числі недотримання особистої гігієни матерями під час приготування дитячої їжі та годуванні дітей.

Із метою попередження розповсюдження серед населення кишкових захворювань, виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь Санепідемслужба м.Києва рекомендує:

― Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних oci6.

― Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття i приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.

― Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

― Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

― При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду i рук вода має бути профільтрована i проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас води питної.

― При купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у cпocіб зазначений на упаковці та у встановлений термін. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

― При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).

― На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). Не готувати продукти iз запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години.

― При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми ― обдати окропом.

― При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

― Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом.

― Обов'язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи — батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.

― Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.

― У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді