Кишкові отруєння у дітей: винні батьки?

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на канал Messenger — Експертус Освіта! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Кількість гострих кишкових захворювань у літній період у дітей в Києві сезонно збільшується. Головними винуватцями отруєнь є батьки, які готують їжу з недотриманням санітарних норм.

Кількість гострих кишкових захворювань у літній період у дітей в Києві сезонно збільшується. Головними винуватцями отруєнь є батьки, які готують їжу з недотриманням санітарних норм.

Про це повідомили в прес-службі Санепідемслужби м.Києва.

Хоча й в літку кількість кишкових отруєнь, як правило збільшується, але в столиці є тенденція до зменшення цього показника у порівнянні з минулим роком. Так, із початку року у м. Києві намітилась тенденція до зменшення рівня захворюваності на гострі кишкові інфекції. За 6 місяців 2012р. захворюваність зменшилась на 24,3% (1110 випадків, проти 1460 випадків) порівняно з минулим роком.

«Частіше на  гострі кишкові інфекції хворіє дитяче населення, питома вага якого склала 71% від всіх захворілих на ГКІ», ― уточнили у відомстві. При цьому, найбільші показники  зафіксовані серед дітей  віком до 1 року та віком  від 2-х до 4-х років.

У Санепідемслужбі наголосили, що основною причиною гострих кишкових інфекцій  у дітей є низька санітарна культура матерів, в тому числі недотримання особистої гігієни матерями під час приготування дитячої їжі та годуванні дітей.

Із метою попередження розповсюдження серед населення кишкових захворювань, виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь Санепідемслужба м.Києва рекомендує:

― Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних oci6.

― Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття i приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.

― Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

― Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

― При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду i рук вода має бути профільтрована i проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас води питної.

― При купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у cпocіб зазначений на упаковці та у встановлений термін. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

― При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).

― На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). Не готувати продукти iз запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години.

― При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми ― обдати окропом.

― При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

― Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом.

― Обов'язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи — батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.

― Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.

― У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Новий вимір професії вчителя: які компетентності є ключовими сьогодні

Визначаємо три основні групи компетентностей, які визначають ефективність педагога. Диференціюємо поняття «компетентність» і «компетенція». З'ясовуємо, які вміння для реалізації компетентностей важливі
57748

Інструктажі з питань охорони праці для працівників закладу освіти

Під час прийняття на роботу та періодично працівники закладу освіти зобов’язані проходити інструктажі з питань охорони праці. Які види інструктажів існують, хто їх проводить з працівниками та за яких умов — далі у статті
17609

Визначаємо відповідність педагогічного працівника кваліфікаційній категорії

Кваліфікаційні категорії педагогічним працівникам закладів освіти присвоюють чи підтверджують лише за результатами атестації. При цьому враховують, зокрема, вимоги, які встановлені до рівня професійної кваліфікації та стажу працівників. Розглянемо, які саме
46148

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді