Кишкові отруєння у дітей: винні батьки?

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Telegram-канал Педрада. Новини! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Кількість гострих кишкових захворювань у літній період у дітей в Києві сезонно збільшується. Головними винуватцями отруєнь є батьки, які готують їжу з недотриманням санітарних норм.

Кількість гострих кишкових захворювань у літній період у дітей в Києві сезонно збільшується. Головними винуватцями отруєнь є батьки, які готують їжу з недотриманням санітарних норм.

Про це повідомили в прес-службі Санепідемслужби м.Києва.

Хоча й в літку кількість кишкових отруєнь, як правило збільшується, але в столиці є тенденція до зменшення цього показника у порівнянні з минулим роком. Так, із початку року у м. Києві намітилась тенденція до зменшення рівня захворюваності на гострі кишкові інфекції. За 6 місяців 2012р. захворюваність зменшилась на 24,3% (1110 випадків, проти 1460 випадків) порівняно з минулим роком.

«Частіше на  гострі кишкові інфекції хворіє дитяче населення, питома вага якого склала 71% від всіх захворілих на ГКІ», ― уточнили у відомстві. При цьому, найбільші показники  зафіксовані серед дітей  віком до 1 року та віком  від 2-х до 4-х років.

У Санепідемслужбі наголосили, що основною причиною гострих кишкових інфекцій  у дітей є низька санітарна культура матерів, в тому числі недотримання особистої гігієни матерями під час приготування дитячої їжі та годуванні дітей.

Із метою попередження розповсюдження серед населення кишкових захворювань, виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь Санепідемслужба м.Києва рекомендує:

― Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних oci6.

― Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття i приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.

― Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

― Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

― При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду i рук вода має бути профільтрована i проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас води питної.

― При купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у cпocіб зазначений на упаковці та у встановлений термін. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

― При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).

― На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). Не готувати продукти iз запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години.

― При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми ― обдати окропом.

― При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

― Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом.

― Обов'язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи — батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.

― Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.

― У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів за вимогами НУШ

Розуміння критеріїв оцінювання – ваш ключ до ефективного навчання. У цій статті ви знайдете відповіді на питання, як оцінювати знання учнів, як це працює в різних класах і форматах навчання, та як зробити цей процес справедливим і зрозумілим для кожного. Читайте далі, щоб опанувати інструменти, які допоможуть вашим учням досягати кращих результатів!
273981

Тиждень фінансової грамотності в дитячому садку

Цікаві активності економічної спрямованості допоможуть дитині осягнути основи фінансових відносин. Використайте ігри, цікаві завдання та інші активності, щоб залучити дітей до доступного практичного досвіду поводження з грошима та виконання соціально-економічних ролей
2168

Батьківські збори в 1 класі: як допомогти дитині адаптуватися

Роз’ясніть, як батьки можуть підтримати дитину в адаптаційний період. Ознайомте їх із фізіологічними й психологічними особливостями адаптації дитини до школи. Запропонуйте виконати практичні вправи. Налагодьте партнерські відносини з батьками
19585

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді