Спите менше 8-ми годин? Програє працездатність!

Учені доводять: мозок будь-якої людини для нормальної роботи потребує 8-годинного відпочинку. Однак є люди, яким вистачає 6 годин сну, щоб добре себе почувати. Кому в такому випадку довіряти: суб’єктивним відчуттям або словам ученим?

Спати треба не менше 8 годин, відтак зі здоров’ям і працездатністю не буде проблем.

За словами вчених, мозок будь-якої людини для нормальної роботи потребує 8-годинного відпочинку. Однак є люди, яким вистачає 6 годин сну, щоб добре себе почувати. Кому в такому випадку довіряти: суб’єктивним відчуттям або словам ученим, які запевняють, що через недосипання до норми виникають проблеми з працездатністю?

Виявляється, що навіть якщо ви почуваєте себе бадьорим і виспалися після 6-годинного сну, головний мозок все одно обробляє інформацію повільніше, ніж аби ви дозволили йому відпочити 8 годин. За словами фахівців з лікарні Брігама, внутрішній голос в даному випадку слухати не треба, так як він вводить в оману. Насправді, як би ви добре себе не почували, недолік сну позначається на працездатності.

Вчені організували експеримент, в якому взяли участь 12 осіб. Протягом місяця дослідники спостерігали, як на стані добровольців позначається зміна режиму неспання і сну. У перший тиждень всім учасникам дозволяли добре висипатися: всі вони спали по 10-12 годин. В останні три тижні їм давали спати не більше 6-сти і при цьому подовжували добовий цикл до 28 годин.

Для оцінки стану учасників експерименту вчені використовували комп’ютерний тест, в якому необхідно було максимально швидко замінити певні візуальні об’єкти. Дослідники помітили, що після зменшення тривалості сну реакція добровольців сповільнилася, незважаючи на те, що деякі з них почувалися відпочившими. Причому зсув періоду неспання на нічний час через подовження доби ще більше уповільнював реакцію.

Дослідники звертають увагу на те, що точність виконання поставленого завдання залишалася на колишньому рівні: випробовувані виконували завдання акуратно, але з кожним днем усе повільніше. Свого максимуму гальмування досягло на третьому тижні з моменту старту ігор з часом.

Таким чином, через нестачу сну швидкість обробки даних мозком знижується, і звикнути до цього неможливо, принаймні, за місяць.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27857

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді