Друга Сонячна система існує!

Астрономам уперше вдалося виявити планетарну систему, яка виглядає так само, як і наша.

Планети системи Kepler-30 аналогічно планетам Сонячної системи, обертаються навколо зірки в однаковій площині.

Учені визначили це завдяки величезній темній плямі на зірці Kepler-30.

Екватор нашого Сонця і площини екліптики, що входять в його систему планет, практично ідеально збігаються. І це стало можливим завдяки їх формуванню з одного газопилового диска.

Екзопланетні системи не обов’язково є такими впорядкованими, оскільки при взаємодії планет первісна впорядкованість може порушуватися, а їх орбіти деформуватися.

Виявити вади в обертанні екзопланет навколо світила досить просто, а от правильне обертання помітити набагато складніше. Проте фахівцям з Масачусетса вдалося це зробити.

На поверхні сонцеподібного світила системи Кеплер-30 є темна пляма. Планети з цієї системи відносяться до різних типів. Кеплер-30 b ― є аналогічною «суперземлі», в чотири рази більшою по радіусу, ніж наша планета. Навколо світила вона обертається за 39 днів.

Діаметри другої і третьої планет (Кеплер-30 с і d) в десять разів більше земного. На думку вчених, вони є газовими гігантами, а їх рік становить 60 і 143 земних днів відповідно. Темна пляма, помічена астрономами на Кеплері-30, обертається за 16 земних днів, що типово для поверхні молодих жовтих зірок.

Найголовніше полягає в тому, що, проходячи через видимий диск світила, планети проходять повз темну пляму і при цьому її затуляють. Однак, щоб це зробити, вони повинні вибудовуватися в тій же площині, що і пляма. Оскільки ця площина збігається з екватором світила, то виходить, що орбітальні площини трьох планет впорядковані таким же чином, як і в нашої планетної системи. Відхилення від площини екліптики не перевищує декількох градусів, що свідчить про дуже високого ступеня впорядкованості орбіт планет. Як зазначають дослідники, їм вперше вдалося виявити планетарну систему, яка виглядає так само, як і наша.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді