Сьогодні закінчується літо? Медовий спас ― готуй рукавички про запас!

За народними віруваннями, цього дня закінчується літо — перші ластівки починають відлітати в теплі краї. У народі кажуть «Настав Спас – готуй рукавички про запас».

Сьогодні, 14 серпня, православні святкують Медовий Спас або свято Маковія.

Вважалося, що від сьогодні бджоли перестають носити мед ― звідси і пішла назва Медовий.

Це свято в церковному календарі називається днем семи мучеників Маккавеїв. Із цього дня у віруючих починається Успенський піст, який передує одному з найбільших релігійних свят,― Успінню Пресвятої Богородиці. Піст триватиме два тижні.

Відповідно до джерел християнських богословів, це свято було встановлене у Візантії в 1164 році на честь перемоги імператора Мануїла (1143-1180) над іновірцями. В день цієї перемоги перед битвою нібито чудесно заблищала ― оновилася ― ікона Божої Матері.

Це день Животворящого Хреста Господнього. У святкові богослужіння були введені обряди винесення хреста, ходіння з ним по вулицях та урочистого водосвяття.

Традиційно 14 серпня в церквах святять воду, квіти і мак. Воду, освячену на Маковія, в народі вважають цілющою і вона цінується не менше як стрітенська ― вважається цілющою.

Медовий Спас збігається в часі з другим вирізанням стільників із вуликів. На свято Медового Спаса святили і свіжий мед і пригощали ним усю родину.

За народними віруваннями, цього дня закінчується літо — перші ластівки починають відлітати в теплі краї. У народі кажуть «Настав Спас – готуй рукавички про запас».

У серпні є три Спаси. Другий Спас ― 19 серпня, «на горі» (Яблучний Спас) і третій ― 29 серпня, «на полотні» (Хлібний Спас).

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді