До Дня незалежності України у Києві відкриють експозицію Музею шістдесятництва

Матеріали саме цих діячів шістдесятницького руху будуть представлені в експозиції нового Музею. Вона розповідатиме про відродження народних традицій, подорожі рідним краєм, боротьбу за національне відродження, феномен самвидаву, про репресії, яких зазнали шістдесятники з боку влади.

Філія Музею історії міста Києва ― Музей шістдесятництва ― представить киянам свою експозицію вже до Дня незалежності України.

Музей працюватиме за адресою вул. Олеся Гончара, 33-А. Першими відвідувачами музею стануть члени Громадської гуманітарної ради м. Києва на чолі з головою КМДА Олександром Поповим.

Як повідомили у Головному управлінні культури, експозицію створено на основі колекції, зібраної членами громадської організації «Музей шістдесятництва», яка на сьогодні налічує понад 20 тисяч різноманітних експонатів. Серед них і надзвичайно цікаві талановиті твори самобутніх художників, зразки самвидаву, рукописи та друковані видання, численні документи та унікальні фотографії, особисті речі шістдесятників, які відображають це непересічне явище в українській культурі другої половини ХХ ст.

Серед шістдесятників були як студенти, так і представники старшого покоління, переважно технічної та творчої інтелігенції – письменники, художники, мистецтвознавці, медики, науковці: Іван та Надія Світличні, Євген Сверстюк, Іван Драч, Алла Горська, Василь Стус, Василь Симоненко, Микола Вінграновський, Михайлина Коцюбинська, Дмитро Павличко, Людмила Семикіна, Галина Севрук, Богдан і Михайло Горині, Опанас Заливаха, В’ячеслав Чорновіл та багато інших.

Матеріали саме цих діячів шістдесятницького руху будуть представлені в експозиції нового Музею. Вона розповідатиме про відродження народних традицій, подорожі рідним краєм, боротьбу за національне відродження, феномен самвидаву, про репресії, яких зазнали шістдесятники з боку влади.

Наприкінці 1980-х – початку 1990-х років шістдесятники взяли активну участь у здобутті Україною незалежності та розбудові молодої держави.

Усвідомлюючи важливість збереження історичної пам’яті, українська правозахисниця, літературознавець та журналістка Надія Світлична висунула ідею створення Музею шістдесятництва. Після багатьох років праці ця ідея нарешті втілилась у життя.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді