Успішність людини залежить від похвал батьками в дитинстві ― психолог

Відчуття успішності ґрунтується на вірі у свої можливості, на достатній кількості успішних дій. Успіх викликає і у зазвичай пасивних дітей більш або менш значне підвищення активності.

Віра дорослого у дитину допоможе дитині долати труднощі і перешкоди на шляху досягнення мети в подальші періоди дитинства.

Таку думку висловила психолог, редактор журналів «Практичний психолог: Дитячий садок» та «Практичний психолог: Школа» Тетяна Гурковська.

Т. Гурковська запевнила, що батьківський оптимізм, позитивно-емоційна налаштованість щодо процесу і результату діяльності малюка, окрилює його, надихає в подальшому і забезпечує відчуття успіху.

За словами психолога, відчуття власного успіху, успішності, що пережито і прожито в період раннього віку ― формує певний емоційний ресурс: саме він у майбутньому допоможе дитині долати труднощі і перешкоди на шляху досягнення мети в подальші періоди дитинства.

«Маленький дослідник має бути знайомим з почуттям задоволеності результатами своєї діяльності. Відчуття успішності ґрунтується на вірі у свої можливості, на достатній кількості успішних дій. Успіх викликає і у зазвичай пасивних дітей більш або менш значне підвищення активності, неуспіх ― зниження активності навіть у відносно активних дітей», ― пояснила фахівець.

Т. Гурковська ткож наголосила, що необхідно підтримувати дитячу активність, схвалювати її, берегти від жорстоких «дорослих» ― «Ні», «Не так», «Неправильно» тощо. Це ― завдання та обов’язок батьків та вихователів. «Навіть, якщо ведмедика на полицю покладено головою вниз, схваліть намагання дитини покласти іграшку на місце, підтримайте її зусилля», ― зазначила психолог.

Пам’ятайте», що саме спроба щось зробити має бути підтримана та схвалена. Похвалити дитину, її дії треба одразу: «тут і тепер», ― наголосила Т. Груковська.

Вона також застерегла, щоб дорослі не були байдужими до дитячих звернень з приводу оцінювання. Адже для малюка це є життєво необхідним, від цього залежить і подальше розгортання стосунків, і його ставлення до світу, і сприйняття дитиною себе в ньому. «А тому в жодному разі, невідмахуйтесь від дитячих звернень та очікувань, не ігноруйте їх», ― сказала Т. Гурковська.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді