Дуже часто діти вибирають їжу, яку важко назвати найкориснішою для здоров’я.
Психологи не радять боротися з дитячою нелюбов’ю до таких продуктів. Натомість можна на деякий час замінити таку їжу якоюсь іншою із схожими корисними властивостями і таким чином перечекати, доки дитина переросте такі смакові уподобання.
Як зазначають фахівці, на першому місці в дитячому харчовому анти-хіт-параді знаходиться капуста ― як звичайна, так і кольорова. Багато досвідчених батьків стверджують, що ця нелюбов в першу чергу викликана запахом продукту. Іншим фактором може бути ― форма нарізки. Виявляється, ситуацію із цим можна легко вирішити. Так, якщо капустяне листя подрібнювати, а характерний капустяний присмак маскувати спеціями, то навіть найлютіші противники капусти її присутності у страві просто не помічають. Оскільки вважається, що кольорова капуста дуже корисна, то її присмак теж можна замаскувати: для цього достатньо в кінці приготування додати до страви трохи молока або вершків, або шматочок хліба.
На другому місці ― м'ясний фарш або шматочки м'яса. Причому рідко буває так, щоб дитина не любила і те, і інше. В разі, якщо їй не подобаються волокна в шматочках, то він може поблажливо поставитися до фаршу, а якщо, навпаки, не подобається консистенція фаршу, то буває можливо вмовити дитину з'їсти шматочок підсмаженого м'яса . Для тих, хто не виносить і те, і інше, виходом може стати додавання м'ясного пюре в бульйони або гарніри.
На третьому місці ― цибуля. Найчастіше огиду дитини викликає варений або смажений лук. Багато батьків знаходять вихід із ситуації, дрібно подрібнюючи його перед додаванням у страву.
На четвертому місці знаходиться рис. Оскільки вважається, що рис не особливо корисний, то можна просто виключити його з дитячого раціону на деякий час.
На п'ятому ― сир. Найчастіше діти відмовляються від сиру через його специфічний запах. У такому випадку виходом можуть стати плавлені сири з добавками зелені, горіхів, бекону або навіть шоколаду.
Перелік найнеулюбленіших продуктів у дітей закінчується такими: манна каша, варена морква, яйця, квасоля.