Адвент-читання для дітей: в очікуванні свята

У межах літературного проєкту особливо доцільна й влучна така форма роботи з дошкільниками, як літературні хвилинки. Це художнє читання для душі, яке можна доповнити й розбавити різними видами активностей з огляду на можливості дітей і вихователя, конкретну ситуацію

 

Літературні хвилинки можна присвятити окремим творам, а можна обрати один і опрацьовувати його потроху щодня. Якщо таке «розпорошене» читання поєднати з очікуванням свята, матимемо мегапопулярну нині форму взаємодії з дітьми — адвент-читання.

Цікаве свято в грудні

1. Що таке адвент-читання?

Адвент (від. лат. adventus) означає «прибуття» або «настання». За давньою традицією в Європі за чотири тижні до Різдва розпочинали зворотний відлік до свята. Це й називали «адвентом».

Адвент можна розпочати 1 грудня і закінчити 24 грудня — у Святвечір напередодні Різдва. У цей період заведено прикрашати домівки різдвяними атрибутами, випікати печиво, робити добрі справи, встановлювати ялинки і, звісно ж, читати різдвяні історії. Деякі приурочені до свята книжки навіть навмисне поділені на 24 або 25 маленьких частин, які можна опрацьовувати по одній кожного дня. Їх ще називають адвент-історіями. Кульмінація сюжету зазвичай припадає на день перед Різдвом або на саме Різдво. Тобто адвент-читання — це, по суті, читання в очікуванні свята.

Період традиційного адвенту ви можете змістити. Приміром, приурочити кінець читань до дня Святого Миколая або Нового року.

2. Що будемо читати?

Вдалим прикладом цікавої й динамічної адвент-історії є книжка шведської письменниці Ґунгільд Селін «Ослик Марії», що поділена на 25 частин. Головний персонаж книжки — віслючок — брудний і впертий, справжня напасть для свого господаря. Одного разу він потрапляє в сім’ю Йосипа й Марії, які чекають народження Немовляти. Щодня з осликом трапляється невелика пригода, завдяки якій він змінюється та вчиться робити добрі справи. Утім, найбільша пригода чекає на нього в другій частині історії, адже саме наш віслючок має довезти до Вифлеєма вагітну Марію. Під час цієї мандрівки йому доведеться перейти бурхливу річку, побувати в лігві розбійників і знайти нічліг у Вифлеємі. У кожній пригоді віслючку допомагає янгол, якого не бачить ніхто, окрім нього. В останній день ослик разом із іншими тваринками стають свідками народження Спасителя.

 

3. Як організувати адвент-читання?

Передусім сплануйте, коли саме відбуватиметься читання та скільки часу щодня ви готові цьому приділяти. Найліпше проводити такий вид діяльності у другій половині дня після денного сну. Створіть у одному з групових куточків затишну атмосферу. Діти можуть зручно вмоститися на подушках/пуфах. Комфорт і довірливе спілкування забезпечать приємну взаємодію.

Інтерактивне читання, на відміну від пасивного слухання, спонукає дітей брати активну участь у процесі. Тому час від часу чергуйте читання з вільним переказом, ставте дітям запитання, обговорюйте цікаві моменти, почуття і вчинки персонажів, шукайте знайомих персонажів на ілюстраціях.

Різні активності також допоможуть дошкільникам пригадати частину історії, яку ви опрацювали напередодні. Запитання-завдання діти можуть щодня знаходити в комірках адвент-календаря, який легко виготовити власноруч.

Найпростіший варіант різдвяного календаря — створити орігамі-конверти із цупкого кольорового паперу. Кожен конверт пронумерувати і за допомогою прищіпок почепити на мотузку. Також можна надрукувати завдання на кольоровому папері й розрізати його на смужки. Відтак кожну смужку згорнути вдвоє (текстом всередину) і теж почепити на мотузку. Конвертів (кишеньок, комірок, смужок) для адвент-календаря потрібно зробити рівно стільки, скільки днів залишилося до Різдва або скільки плануєте читати казку. Так, діти відкриють останнє завдання безпосередньо напередодні свята.

 Ураховуючи вихідні, коли діти вдома, а також особливості календарного плану, є імовірність не встигнути опрацювати весь твір до визначеної дати. Тому деякі частини твору можна не читати повністю, а лише коротко переповідати дітям, що сталося із головним персонажем. Тут передусім важливо не втратити сюжетну лінію і врешті стати свідками народження Спасителя.

Період підготовки до свят — не менш важливий, ніж саме свято. І вдома, і в дошкільному закладі діти перебуватимуть у вихорі передсвяткової метушні. Тому щоденні літературні хвилинки — це можливість для них перепочити й разом з улюбленими іграшками та друзями помандрувати світом казки. Ви можете обрати історію про ослика або будь-яку іншу. Головне, щоб адвент-читання запам’яталися і принесли задоволення. Гарних свят!

 

Адвент-читання

Ілюстрація для адвент-читання

Орієнтовні завдання для адвент-календаря за змістом казки:

• Пригадайте, що трапилося з осликом минулого разу? Подивіться на малюнок і спробуйте вгадати, яка пригода на нього чекає сьогодні?

• Розгляньте ілюстрацію. Розкажіть, чому ослик чекав кожної зустрічі з Марією? Пофантазуєте, що він відчував у момент зустрічі?

• Як гадаєте, як почувався ослик, коли йому довелося перейти бурхливу річку?

• Складіть пазл/розмалюйте картинку. Хто тут зображений? (Ослик.)

• Виконайте слуховий диктант — прокладіть шлях ослика від Назарету до Вифлеєму.

Джерело: журнал Методчна скарбничка вихователя

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді