«Дискримінацію» працівників дошкілля ліквідують ― Табачник

У 2011 році зареєстровано Всеукраїнську громадську організацію «Асоціація працівників дошкільної освіти», яка уже активно відстоює права дітей і творчі здобутки вихователів. МОНмолодьспорту планує спільно з асоціацією запровадити офіційний Всеукраїнський День працівника дошкільної освіти. Віднині це свято щороку відзначатиметься 27 вересня.

Перспективи розвитку дошкільної освіти в Україні розглядалися на розширеному засіданні колегії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, приуроченому до святкування Всеукраїнського дня дошкілля.

Про це повідомили у прес-службі МОНмолодьспорту.

Міністр запевнив: «Минулися часи неналежного ставлення до людей, що працюють у дошкіллі. Зрозуміло, всі проблеми відразу не вирішити, але дещо вже зроблено і ми будемо намагатися робити ще більше». Насамперед, посадовий оклад вихователя порівняно з 2010 роком збільшено на 500 гривень і становить на сьогодні 1653 гривни. «Звичайно, я усвідомлюю, що це невелика сума, але з урахуванням підвищення розміру посадових окладів, на 1 вересня 2012 року ця сума становить 2490 гривень. Хотів би сказати, що і наступного року, якщо збережеться соціальна, політична і урядова стабільність, Кабінет Міністрів України планує 4 етапи підвищення заробітної плати педагогів, зокрема, і педагогів дошкілля», ― повідомив Дмитро Табачник.

Міністр також озвучив ще одну пропозицію щодо ліквідації певної «дискримінації» працівників дошкілля, підвищення їхнього статусу. Для порівняння: відпустка вихователя ― 42 дні, вчителя ― 56; навантаження вихователя ― 30 годин на тиждень, учителя ― 18. При цьому у садках немає канікул ні взимку, ні влітку: працюють цілий рік з малятами, та ще й документації ведуть чимало. «Я просив би усіх керівників управлінь освіти дуже уважно провести інвентаризацію і зменшити кількість непотрібної писанини», ― підкреслив Дмитро Табачник. Адже доплати за це, на жаль, не передбачені. Навіть форми морального стимулювання й відзначення праці педагогів-«дошкільників» дуже обмежені. Я переконаний, що так не має бути. Це однозначно несправедливо. І, розуміючи це,  ми відповідно і будемо діяти, діяти спільно із нашими надійними партнерами ― профспілками», ― заявив Міністр.

У 2011 році зареєстровано Всеукраїнську громадську організацію «Асоціація працівників дошкільної освіти», яка уже активно відстоює права дітей і творчі здобутки вихователів.

За словами Дмитра Табачника, Міністерство планує спільно з асоціацією  та за сприяння всіх, хто не байдужий до виховання наших найменших громадян, запровадити офіційний Всеукраїнський День працівника дошкільної освіти. Віднині це свято щороку відзначатиметься 27 вересня.

Окремо Міністр підкреслив: те, що в Україні на значенні дошкільної освіти постійно наголошує  Президент України Віктор Федорович Янукович, що питання її  стану та розвитку розглядаються на засіданнях Уряду країни ― є запорукою державної уваги до дошкілля, турботи про її розвиток.

«Дитинство швидко минає, але саме воно визначає все наше, зрештою, не таке вже й довге, життя. За великим рахунком, вищою освітою насправді є дошкільна, бо вона закладає передумови й підвалини  якості майбутньої вищої освіти», ― наголосив Дмитро Табачник, вітаючи усіх працівників дошкільної галузі із професійним святом.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27857

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді