Дітей та молодь заохочуватимуть грати в шахи

На юнацьких чемпіонатах Європи та світу чисельність юних українських шахістів не перевищує 20 осіб, а кількість учасників від таких держав, як Російська Федерація, Китай, Індія, Туреччина, Вірменія, Азербайджан, США у кілька разів перевищує кількість учасників від України.

Кабінет Міністрів України розпорядженням №706-р від 26.09.2012 схвалив Концепцію Загальнодержавної цільової соціальної програми розвитку шахів «Інтелект нації» на 2013-2020 роки .

Відтепер Міністерству освіти і науки, молоді та спорту разом із заінтересованими центральними і місцевими органами влади у тримісячний строк необхідно розробити та подати Кабінетові Міністрів проект Загальнодержавної цільової соціальної програми розвитку шахів «Інтелект нації» на 2013-2020 роки, повідомили у прес-службі МОНмолодьспорту.

В Україні протягом останніх 20 років спостерігається погіршення стану розвитку гри у шахи.

На юнацьких чемпіонатах Європи та світу чисельність юних українських шахістів не перевищує 20 осіб, а кількість учасників від таких держав, як Російська Федерація, Китай, Індія, Туреччина, Вірменія, Азербайджан, США у кілька разів перевищує кількість учасників від України.

Тому  метою Програми є створення умов для залучення до гри в шахи широких верств населення, насамперед дітей та молоді, а також відбору та підготовки обдарованих осіб для спорту вищих досягнень шляхом формування сучасної інфраструктури, необхідної для розвитку шахів.

Оптимальний варіант розв’язання поставленої проблеми передбачає запровадження системного підходу, концентрації зусиль центральних, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості із залученням коштів бюджетів усіх рівнів та інших джерел.

Зокрема, у рамках розв’язання проблеми, передбачається забезпечення навчання учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів базових елементів гри в шахи, удосконалення системи відбору та підготовки національних збірних команд до чемпіонатів Європи та світу, Всесвітніх шахових олімпіад, популяризацію гри в шахи у засобах масової інформації, поліпшення матеріально-технічної бази, зокрема будівництво Палацу шахів у м. Києві.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді