Нормативи харчування у дитячих санаторно-курортних закладах затвердили

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Messenger-канал Messenger — Експертус Освіта! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

На сьогодні відсутні вітчизняні нормативно-правові акти, що регулюють організацію лікувального харчування в дитячих санаторно-курортних закладах системи охорони здоров'я. Видатки на харчування встановлюються відповідно до фінансових можливостей місцевих бюджетів і не враховують якість та кількість поживних речовин та енергетичну цінність відповідно до захворювання та віку дитини.

Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про затвердження нормативів харчування у державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах різного профілю (крім туберкульозних)».

Зазначений документ  розроблено відповідно до Конституції України та Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії».

Щорічно в санаторно-курортних закладах системи охорони здоров’я сфери управління МОЗ забезпечуються лікуванням близько 176 тис. дітей.

Дієтичне харчування, а саме вміст поживних речовин, енергетична цінність раціону, є частиною комплексного санаторно-курортного лікування хворої дитини, що відповідає її захворюванню та віку.

На сьогодні відсутні вітчизняні нормативно-правові акти, що регулюють організацію лікувального харчування в дитячих санаторно-курортних закладах системи охорони здоров'я. Видатки на харчування встановлюються відповідно до фінансових можливостей місцевих бюджетів і не враховують якість та кількість поживних речовин та енергетичну цінність відповідно до захворювання та віку дитини.

Прийняття постанови  дозволить  забезпечити хвору дитину повноцінним збалансованим харчуванням як елементом комплексного санаторно-курортного лікування, привести у єдине нормативно-правове поле систему організації харчування у дитячих санаторно-курортних закладах різного профілю (крім туберкульозних) як державної, так і комунальної власності, ввести вітчизняні нормативи харчування відповідно до віку дитини та норми заміни продуктів харчування за енергоцінністю у дитячих санаторно-курортних закладах різного профілю (крім туберкульозних), на законодавчому рівні забезпечити ефективне використання бюджетних ресурсів, узагальнити та стабілізувати нормативно-правову базу санаторно-курортних закладів з питань організації харчування системи охорони  здоров'я.

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Визначаємо відповідність педагогічного працівника кваліфікаційній категорії

Кваліфікаційні категорії педагогічним працівникам закладів освіти присвоюють чи підтверджують лише за результатами атестації. При цьому враховують, зокрема, вимоги, які встановлені до рівня професійної кваліфікації та стажу працівників. Розглянемо, які саме
46053

Як укладати індивідуальний навчальний план учня з особливими освітніми потребами

Індивідуальна траєкторія розвитку, індивідуальна програма розвитку, індивідуальний навчальний план — що це і для чого. З’ясовуємо, як забезпечити індивідуалізацію освітнього процесу дитини з ООП відповідно до нормативних документів
9095

Яким буде НМТ—2026

Уже чотири роки Український центр оцінювання якості освіти замість традиційного ЗНО проводить НМТ. Як проходитиме НМТ у 2026 році, починаємо дізнаватися вже зараз
1074

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді