Нормативи харчування у дитячих санаторно-курортних закладах затвердили

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на канал Messenger — Експертус Освіта! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

На сьогодні відсутні вітчизняні нормативно-правові акти, що регулюють організацію лікувального харчування в дитячих санаторно-курортних закладах системи охорони здоров'я. Видатки на харчування встановлюються відповідно до фінансових можливостей місцевих бюджетів і не враховують якість та кількість поживних речовин та енергетичну цінність відповідно до захворювання та віку дитини.

Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про затвердження нормативів харчування у державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах різного профілю (крім туберкульозних)».

Зазначений документ  розроблено відповідно до Конституції України та Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії».

Щорічно в санаторно-курортних закладах системи охорони здоров’я сфери управління МОЗ забезпечуються лікуванням близько 176 тис. дітей.

Дієтичне харчування, а саме вміст поживних речовин, енергетична цінність раціону, є частиною комплексного санаторно-курортного лікування хворої дитини, що відповідає її захворюванню та віку.

На сьогодні відсутні вітчизняні нормативно-правові акти, що регулюють організацію лікувального харчування в дитячих санаторно-курортних закладах системи охорони здоров'я. Видатки на харчування встановлюються відповідно до фінансових можливостей місцевих бюджетів і не враховують якість та кількість поживних речовин та енергетичну цінність відповідно до захворювання та віку дитини.

Прийняття постанови  дозволить  забезпечити хвору дитину повноцінним збалансованим харчуванням як елементом комплексного санаторно-курортного лікування, привести у єдине нормативно-правове поле систему організації харчування у дитячих санаторно-курортних закладах різного профілю (крім туберкульозних) як державної, так і комунальної власності, ввести вітчизняні нормативи харчування відповідно до віку дитини та норми заміни продуктів харчування за енергоцінністю у дитячих санаторно-курортних закладах різного профілю (крім туберкульозних), на законодавчому рівні забезпечити ефективне використання бюджетних ресурсів, узагальнити та стабілізувати нормативно-правову базу санаторно-курортних закладів з питань організації харчування системи охорони  здоров'я.

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

«Щедрик» — українське диво

Скористайтеся запропонованим конспектом уроку, щоб розказати історію «Щедрика» школярам. Адже «Щедрик» — традиційна і безсмертна мелодія на Різдво. «Гімн дзвонів» — так у всьому світі називають найпопулярнішу щедрівку в обробці композитора Миколи Леонтовича
17579

Безпечне освітнє середовище закладу освіти

Що таке безпечне освітнє середовище, його ознаки та принципи? Як забезпечити психологічно безпечне середовище? Які заходи необхідно впровадити у вашому закладі освіти — читайте у статті
131396

Інструктажі з пожежної безпеки в закладі освіти: як проводити

Діє Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки, організації та контролю за їх виконанням. Що має знати керівник, щоб уникнути непорозумінь під час перевірки закладу? Скачайте форму Журналу реєстрації інструктажів
49895

Держбюджет-2026: рекордні видатки на освіту

У Держбюджеті-2026 на освіту передбачено 278,7 млрд грн, що на 79,8 млрд грн більше ніж у 2025 році. З’ясуємо, на що саме спрямовані ці кошти та чого очікувати освітянам у 2026 році
339

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді