«Не піду до дитсадка!»

Важче розібратися з психологічними проблемами малюка, адже не про всі свої справи діти готові розповісти найближчим людям, навіть мамі. В ігровій формі вивідати у дитини, що трапилося, так вона швидше розкриє свої секрети. Часто допомагає розібратися в проблемі гра в «дитячий садок». Учасники: ви, дитина, іграшки.

Коли дитина не хоче йти до дитячого садка, вередує, влаштовує істерики і навіть хворіє, необхідно  розібратися в проблемі і знайти оптимальне рішення, радять експерти.

Одні діти поспішають до садка з радістю ― там їх чекають друзі та ігри; інші йдуть неохоче, але з часом звикають; бувають і такі діти, у яких необхідність відвідувати дитячий садок сполучена зі стресом і навіть стражданнями.

Що робити, коли для дитини перший соціальний інститут став справжньою проблемою?

У випадку, коли дитина тільки починає відвідувати дитячий садок, його страхи цілком зрозумілі. Навіть дорослій людині потрібен час, щоб звикнути до нового колективу і зайняти в ньому свою нішу. Що ж казати про малюка, для якого це перший вихід «у люди» з обов'язковою необхідністю на якийсь час залишитися без мами?

Вихідні та робочі 2020

І педагоги, і психологи в один голос радять дати дитині поступово звикнути до нового формату життя. Час його перебування в дитячому садку потрібно збільшувати поступово, починаючи з одного-двох годин на день.

Усі діти індивідуальні, тому будьте готові до того, що адаптаційний період буде проходити з більшим чи меншим успіхом і може зайняти від одного тижня до півроку.

А що, коли малюк вже відвідував дитячий садок, а тут раптом не хоче? Шукайте причину! Їх може бути декілька: малюк захворів, з кимось посварився, його кривдять діти.

Перш за все, переконайтеся, що дитина виспалася і здорова. Можливо, вона пізно лягає і ранковий підйом зі словами «прокидайся, пора в дитячий садок» викликає масу негативу. Тоді необхідно формувати  такий режим дня, при якому дитина буде отримувати повноцінний нічний сон, а вранці буде прокидатися бадьорою та активною.

Важче розібратися з психологічними проблемами малюка, адже не про всі свої справи діти готові розповісти навіть найближчим людям, навіть мамі. В ігровій формі вивідати у дитини, що трапилося, так вона швидше розкриє свої секрети. Часто допомагає розібратися в проблемі гра в «дитячий садок». Учасники: ви, дитина, іграшки. Роздайте всім ролі, причому, свою нехай малюк вибере сам. У ході цього невеликого спектаклю ви побачите, що може відбуватися з вашою дитиною в дитячому садку, хто як веде себе, хто, на думку малюка, добрий, а хто злий. Ви зрозумієте, з ким він дружить, а кого боїться, як ведуть себе вихователі і т.д.

Гірше, якщо дитина не любить або навіть боїться виховательку. Спробуйте делікатно розібратися в проблемі: може, ваша дитина недовірлива, а, може, його образи дійсно обґрунтовані.

Можливо, дитина ― індивідуаліст? Малюк любить бути наодинці з собою? Командні ігри приносять йому неймовірні страждання, а режим, який необхідно дотримуватися для нього «тюрма»? Він відмовляється їсти, ночами йому сняться кошмари? Це триває не один місяць, дитина влаштовує щоденні істерики або чахне на очах?

Звичайно, ситуації в сім'ях різні, але оптимальний рада в цьому випадку забрати дитину з дитячого садка хоча б на якийсь час. Часто буває так, що діти переростають ситуацію і, коли приходить час, охоче йдуть в школу. В такій ситуації треба проявити терпіння і такт,  підхід до такого малюка повинен бути особливим.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42295

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді