Табачник розповів про вступну кампанію-2013

Серед новацій у вступній кампанії-2013: деяке розширення можливостей іноземних студентів, введення предмету «світова література» до переліку конкурсних предметів зовнішнього оцінювання.

Під час проведення вступної кампанії-2013 року ніяких сенсаційних і «революційних змін» не буде.

Про це заявив Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник на брифінгу, передала прес-служба відомства.

«Ніяких суттєвих змін у організації державної вступної кампанії 2013 року не буде, тому що правила удосконалюються лише технічно, а параметри вже третій рік поспіль залишаються стабільними», ― підсумував Дмитро Табачник.

Терміни вступу залишаються незмінними ― 31 день (з 1-го по 31-ше липня). Міністр звернув увагу, що відповідно до затверджених умов прийому розширено діапазон  мов національних меншин, якими можуть оприлюднюватися (окрім державної) правила прийому до ВНЗ.

За вступниками залишається право подавати сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання, пройденого не тільки цього року. «Вступники можуть подавати до приймальних комісій  сертифікати, видані не тільки цього року, а й видані протягом усіх 6 років дії, починаючи з 2008-го», ― зазначив Міністр.

У 2013 році подавати заяви у електронному вигляді матимуть право вступники, які братимуть участь у конкурсному відборі не тільки за кваліфікацією «бакалавр», а й «молодший спеціаліст» на основі атестату про загальну середню освіту.

В умовах прийому 2013 року урегульовано також порядок зарахування вступників за рахунок коштів фізичних і юридичних осіб. «Для всіх вищих навчальних закладів цей порядок узагальнено й уніфіковано, що урівнює права усіх абітурієнтів, які виявлять бажання навчатись за контрактом. В цьому році ми зі спостерігачами виявили деякі прикрі хитрощі вищих навчальних закладів: до завершення зарахувань за кошти держзамовлення починають приймати на контрактну форму. Це неприпустимо, це намагання користуючись розгубленістю людей  незаконно наповнити скарбницю вишу. Тепер спочатку повністю  за конкурсом з єдиної державної електронної бази освіти заповнюються всі місця державного замовлення і лише після того приймаються заяви на навчання за контрактом», ― наголосив Дмитро Табачник.

Також Міністр зазначив, що додаткові бали будуть зараховуватись призерам олімпіад та учасникам ІІІ-го етапу конкурсів-захистів робіт учнів-членів Малої академії наук лише якщо ця робота відповідає спеціальності, яку обирає абітурієнт.

Серед інших новацій: деяке розширення можливостей іноземних студентів, введення предмету «світова література» до переліку конкурсних предметів зовнішнього оцінювання.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді