Як навчити дитину допомагати по дому?

Головний інструмент виховання ― мотивація. Командирський тон за відсутності пояснень своїм вимогам може призвести тільки до опору або страху. З іншого боку, похвала ― найкраща нагорода для малюка

Усі батьки рано чи пізно потрапляють у ситуацію, коли дитина починає ігнорувати їхні вимоги. Прохання прибрати іграшки чи помити посуд залишається без уваги або супроводжується обіцянкою «зараз», при цьому дитина продовжує займатися своїми справами.

Така поведінка здається зухвалою, дивує і дратує батьків. Тим не менше, вона абсолютно є нормальною і є наслідком дорослішання дитини. У 5 років дитина вже усвідомлює себе як особистість, починає самостійно приймати рішення і діяти у відповідності з ними.

Для того, щоб підштовхнути дитину до співробітництва, потрібно, не обмежуючи її волі, ставити перед нею чіткі і конкретні завдання. Наприклад, прохання навести порядок в кімнаті, занадто «розпливчасте» і допускає просто розчищення місця посередині. Домогтися бажаного ефекту можна сформулювавши ваше прохання по-іншому: «прибери, будь ласка, іграшки в ящик, а свій одяг ― в шафу». Тут вже подвійне трактування не можливе.

Прохання, звернені до малюка, повинні бути простими і зрозумілими. Замість слів «допоможи мені прибратися на кухні» вимовте: «давай разом помиємо посуд». Інструкції для виконання складних дій повинні бути покроковими: «Приведи на кухню, візьми лійку, налий в неї води і принеси мені». Не потрібно доручати дитині завдання, що вимагають більше 4 дій.

Домагаючись виконання свого прохання, потрібно демонструвати наполегливість. Якщо дитина відмовляється самостійно одягатися, ви можете віднести її в коридор, дати в руки черевики і відкрити вхідні двері.

Головний інструмент виховання ― мотивація. Командирський тон за відсутності пояснень своїм вимогам може призвести тільки до опору або страху. З іншого боку, похвала ― найкраща нагорода для малюка.

Мотивом для того, щоб швидше закінчити прибирання або самостійно одягнутися, може бути прогулянка або похід в гості. Але обіцянка не повинно ставати шантажем. У виразі: «якщо ти прибереш іграшки», потрібно слово «якщо» заміняти на «коли».

Для того, щоб дитина виконувала ваші прохання, їй потрібно давати час на завершення власних справ, заздалегідь інформуючи про те, що ви від неї хочете.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді