В Україні почали діяти біометричні паспорти, проте технічної бази для цього поки немає

Після завершення правового врегулювання впровадження біометричних документів, проведення необхідних процедур щодо закупівлі бланків, а також створення інфраструктури і технічного забезпечення підрозділів Державної міграційної служби можна буде говорити про конкретні дати, з яких такі документи почнуть оформлювати.

З 1 січня 2013 року кожен громадянин України, незалежно від віку, зобов’язаний отримати біометричний паспорт. Паспорт буде містити вбудований чіп з біометричною інформацією: фото людини, відбитки пальців і інформацію про громадянина, що міститься в чинному паспорті.

Паспорти з вбудованим чіпом з біометричною інформацією почали діяти в Україні з 1 січня 2013 року.

Підписаний Президентом України Віктором Януковичем закон про біометричні паспорти набув чинності ще з 6 грудня.

Тоді Державна міграційна служба України повідомила, що початок видачі нових паспортів буде можливий після завершення всіх технічних процедур.

Паспорт буде містити вбудований чіп з біометричною інформацією: фото людини, відбитки пальців і інформацію про громадянина, що міститься в чинному паспорті. За бажанням в біометричний паспорт може бути включена додаткова інформація.

Інформація біометричних паспортів буде міститися в Єдиному державному демографічному реєстрі — електроннiй інформаційно-телекомунікаційній системі, призначенiй для зберігання, обробки, використання інформації про громадянина держави. Також, відповідно до закону, така інформація є конфіденційною, а її нерозголошення гарантується державою.

Кожен громадянин України, незалежно від віку, зобов'язаний отримати біометричний паспорт. Оформлення біометричного паспорта оновлюється кожні 10 років для всіх осіб, починаючи з народження, замінивши тим самим свідоцтво про народження.

Введення в Україні біометричних паспортів обумовлено Планом дій щодо запровадження безвізового режиму з ЄС, схваленим у листопаді 2010 року.

Внутрішні і закордонні паспорти старого зразка залишаються чинними, і міняти їх необов'язково.

Натомість спеціалісти запевнили, що лише після завершення правового врегулювання впровадження біометричних документів, проведення необхідних процедур щодо закупівлі бланків, а також створення інфраструктури і технічного забезпечення підрозділів Державної міграційної служби можна буде говорити про конкретні дати, з яких такі документи почнуть оформлювати. Цілком очевидно, що з 1 січня 2013 року біометричні документи в Україні оформлюватися не будуть, оскільки зазначені вище заходи ще не завершено. Також експерти наголосили, що до моменту впровадження біометричних документів підрозділи Державної міграційної служби видаватимуть громадянам документи звичного зразка. Такі документи будуть чинними та не підлягатимуть обов'язковій заміні на біометричні до завершення строку своєї дії.

За інформацією: «УНІАН», «Укрінформ», «Дзеркало тижня»

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді