Дитяча впертість: чи існує протидія?

Причин, які можуть викликати «напади» дитячої впертості досить багато. Але найчастіше це саме поведінка мами. Наприклад, вона завжди конкретна і не терпить відмови, суворим тоном вимагає, щоб дитина доїла суп або швидко лягла спати.

У сотий раз пояснюючи малюкові, що і як потрібно робити, а цей маленький упертюх, дивлячись тобі в очі, робить все навпаки. Ні крик, ні вмовляння не допомагають. Як же побороти дитячу упертість?

Дуже часто, спостерігаючи і переконуючись в упертості малюка, мама чи бабуся зі знанням справи говорять: «Зовсім як тато» (мама, бабуся, дідусь, тітка і т.д.). І впевнені в тому, що дитина перейняла цю рису характеру від когось із родичів. Але якщо малюк якраз дійшов до межі 3-х років, то впевнена в тому, що це психологічна особливість дорослішання. Саме тепер малюк починає усвідомлювати свою дорослість і всіма силами прагне довести її і самоствердитися за рахунок того, що робить все наперекір.

Причин, які можуть викликати «напади» дитячої впертості досить багато. Але найчастіше це саме поведінка мами. Наприклад, вона завжди конкретна і не терпить відмови, суворим тоном вимагає, щоб дитина доїла суп або швидко лягла спати. Але якщо раніше малюк беззаперечно виконував ці «накази», зараз він упирається. Дія в цьому випадку неодмінно викличе протидію, і доведеться пояснювати малюкові,  чого від нього хочуть в інший спосіб.

Може статися й таке, що дитина упирається тому, що звичний режим життя збився, а дитина до цього виявилися не готовою.

Упертість малюка може бути викликано й особливостями головного мозку дитини. Таке трапляється, якщо малюк лівша. І як би це дивно не звучало, але саме функціональні особливості правої та лівої півкулі можуть викликати надмірну впертість і взагалі зайву нервозність дитини. Але це не відхилення, а швидше за все дитина просто занадто сприйнятлива і тяга до самоствердження знаходить у неї більш гостру форму, ніж у правші.

Але якщо кам'яна впертість поєднується з катастрофічною нервозністю, краще відвести дитину до психолога, а то і до психіатра. Адже в такому випадку упертість може бути ознакою психічного розладу у дитини.

Необхідно демонструвати дитині, що її думку поважають, частіше запитувати, що їй подобається, як вона до чого ставиться, чи хоче щось робити. Малюк буде впевнений в тому, що його розуміють і готові прислухатися до його бажань.

Якщо малюк таки знайшов привід для прояву своєї впертості, треба постаратися зробити з цього гру і таким чином добитися від малюка необхідного. Це можливо, адже і на впертість можна знайти протидію. Головне «вимкнути» нерви та скористатися фантазією.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді