Як полегшити звикання дитини до дитячого садка?

Щоб процес адаптації дитини до умов дошкільного навчального закладу пройшов легко і гармонійно, батьки мають підготувати майбутнього дошкільника і фізично, і морально, і соціально-психологічно.

Переступивши поріг дошкільного навчального закладу, дитина потравляє в незнайомий світ. Навколо все нове: і будівля, і група, і дитячий колектив, і дорослі. Зміна звичних умов перебування вимагає від дитини перебудови раніше сформованого стереотипу поведінки. А це процес нелегкий.

У період адаптації через різкі зміни умов перебування у дітей можуть порушуватися сон, апетит, настрій, інколи підвищується температура тіла. У деяких новачків спостерігають тимчасову втрату мовлення, порушення раніше набутих навичок.

Щоб процес адаптації дитини пройшов якомога легше, доцільно організувати життя дитини в родині відповідно до режиму дня, якого дотримуються в дошкільному навчальному закладі. Сон, вживання їжі, прогулянки й інші режимні моменти варто проводити в один і той самий час.

Окрім того, слід заздалегідь познайомити дитину з майбутнім вихователем, провести екскурсію до групи та ігрового майданчику, налаштовуючи дитину на те, що перебування в дитячому колективі та в закладі — це приємна, радісна й очікувана подія.

Діти третього-четвертого року життя граються «поряд», а не «разом». Тому дорослий потрібен дитині більше, ніж одноліток. Тож якщо вихователь дитині сподобається, то зникне чимало проблем, пов’язаних із перебуванням у дитячому садку.

Для дітей старшого віку мають велике значення способи входження їх у рольову структуру групи. Важливо, щоб вихователь допоміг дитині не тільки познайомитися з усіма дітьми групи, а й організував такі види спільної діяльності, які допомогли б новенькому відчути себе своїм серед однолітків.

Про медичний супровід процесу адаптації дитини до умов дошкільного навчального закладу читайте в наступних номерах журналу «Медична сестра дошкільного закладу».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42295

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді