Правила детоксикації організму. Поради дієтолога

Негативні зміни, що відбуваються в організмі, часто є наслідками дії ксенобіотиків — чужорідних для організму речовин. Під впливом стрімкого забруднення навколишнього середовища, постає питання піклування про здоров’я шляхом детоксикації організму.

Ксенобіотики, тобто чужорідні для організму речовини, спричиняють виникнення різних захворювань. Вони потрапляють в організм через продукти харчування, що містять барвники, емульгатори, ароматизатори та консерванти.

На думку дієтолога Оксани Скиталінської, особливо чутливими до ксенобіотиків є діти. Це проявляється у них через підвищену втомлюваність, гіподинамію, функціональні порушення центральної нервової системи, шлунково-кишкового тракту, зниження інтересу до оточуючого світу.

Велику роль у детоксикації організму відіграють амінокислоти аргініну, лізину, аспарагіну та глютаміну, які відповідають за імунний захист організму від ксенобіотиків.

Джерелами амінокислот є яйця, пісна свинина, кедрові та грецькі горіхи, насіння гарбуза, горох, нежирний сир, тріска, сардини, люцерна, капуста, буряк, шпинат, петрушка, свіжий, правильно приготовлений нежирний бульйон із домашньої курки.

Важливо також пам’ятати і про антиоксиданти. Велика група антиоксидантів, або біофлавоноїди, містяться у шипшині, цитрусових, часнику, броколі, чорниці, чорній смородині, абрикосі, свіжозавареному зеленому чаї, яблуці, хурмі та ін.

Окрім того, корисними для організму є продукти, що містять вітаміни Е, А, каротиноїди, групи В (особливо В1, В6, В9, В12), селен, цинк та магній.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді