Німеччина закликає чоловіків працювати вихователями

Міністерство у справах сім'ї, літніх людей, дітей та молоді ФРН проводить кампанію зі збільшення представництва чоловіків в освіті. Шляхом розміщення соціальної реклами відомство прагне подолати суспільні стереотипи та вмотивувати чоловіків обирати професію вихователя.

Євросоюз рекомендує Німеччині збільшити кількість чоловіків-вихователів у дошкільних навчальних закладах. Тож Міністерство у справах сім’ї, літніх громадян, жінок та молоді ФРН розпочало кампанію з працевлаштування чоловіків у ДНЗ.

Досвідом роботи у дитячому садку ділиться 40-річний Карстен Ретьєр. За його словами, зі своїм зростом 190 см йому було спочатку дивно перебувати у світі мініатюрних стільчиків, столів та умивальників. З часом він звик до особливостей свої роботи.

«Діти сприймають мене інакше, ніж моїх колег жіночої статі, й чомусь більше тягнуться до мене. Напевно, тому що я такий високий», — говорить Карстен Ретьєр.

Ще в 1996 році європейська організація «Догляд за дитиною» рекомендувала Німеччині збільшити кількість чоловіків у дитячих садках до 20%. Однак досі показник не перевищує трьох відсотків.

З огляду на такі дані федеральне міністерство у справах сім'ї, літніх людей, дітей та молоді започаткувало спеціальну програму «Більше чоловіків у дитячих садках». Для її реалізації німецький уряд та Європейський соціальний фонд виділяють 13 мільйонів євро.

У рамках програми міністерство фінансує соціальну рекламу, що популяризує роботу вихователя ДНЗ. Наприклад, у Гамбурзі розміщено плакати з такими закликами: «Хочеш бути музикантом, чарівником, арбітром, філософом, воротарем, пекарем? Будь усім одразу — іди працювати вихователем!».

Прихильники цієї ідеї зазначають, що у школах та дитячих садках Німеччини дівчатка розвиваються швидше, ніж хлопчики, оскільки бачать перед собою в якості прикладу жінок. Однак на сьогодні досі немає серйозних наукових досліджень з цієї теми. Тому наразі професор Хольгер Брандес за завданням міністерства досліджує питання впливу статі вихователя на розвиток дитини.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді