Денний сон підвищує розумову активність дошкільників

Американські вчені довели, що денний сон відіграє велику роль у розвитку дітей дошкільного віку. Під час їхнього відпочинку зростає активність у тих областях мозку, що пов’язані з навчанням та засвоєнням інформації.

Американські вчені з університету Massachusetts Amherst провели дослідження, результати якого опубліковано в записках Національної академії наук. Проведений експеримент підтвердив, що денний сон допомагає дітям від трьох до п’яти років ліпше запам’ятовувати завдання та нову інформацію.

У рамках експерименту було досліджено поведінку 40 малюків.  Автори дослідження стверджують, що їхні результати свідчать про критичну важливість денного сну для концентрації пам’яті та раннього навчання.

Коли дітям дозволяли спати після обіду, вони показували ліпші результати у візуально-просторових завданнях у другій половині дня й наступного ранку. Після такого відпочинку діти запам’ятовували на 10% більше інформації. Це пояснюється тим, що під час сну в їхньому мозку зростала активність у тих областях, що пов’язані з навчанням та засвоєнням нової інформації.

«Фактично ми перші, хто надав докази важливості денного сну для дітей дошкільного віку. Наше дослідження показує, що денний сон допомагає дітям запам’ятати те, що вони вчили», — розповіла керівник дослідження Реббека Спенсер.

Доктор Роберт Скотт-Джап з Королівського коледжу педіатрії та здоров'я дитини вважає, що якщо старшим дітям можна дозволяти пропускати денний сон, то малих дітей треба обов’язково до цього заохочувати. Він каже, що малюки кожен день отримують дуже багато інформації, адже постійно досліджують навколишній світ.

«Щоб підтримувати активність, їм потрібно 11-13 годин сну на день, що дає можливість їхньому активному розуму перепочинок та підзарядку. Ми знаємо, що денний сон може бути настільки ж важливим, як і нічний. Без нього вони будуть втомлені, забудькуваті й нездатні до концентрації», — вважає доктор.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді