Індивідуальні форми методичної роботи в ДНЗ

Побачив світ жовтневий номер щомісячного журналу «Вихователь-методист дошкільного закладу». На сторінках видання висвітлено тему «Індивідуальні форми методичної роботи в ДНЗ». Пропонуємо ознайомитися зі змістом.

Вийшло друком десяте число журналу «Вихователь-методист дошкільного закладу». До уваги читачів у ньому запропоновано методичні рекомендації щодо розв’язання низки питань, які виникають у щоденній роботі. Тож пропонуємо ознайомитися зі змістом публікацій цього числа.

У рубриці «Говоримо про важливе» розглянуто низку актуальних питань щодо організації освітнього процесу, які турбують нині багатьох педагогів. Зокрема, йдеться про те, які заняття планувати, якщо обрана для роботи програма не містить відповідних орієнтирів. Та й чи потрібні дітям заняття взагалі, чи варто дати їм змогу лише гратися, самостійно пізнаючи світ? А якщо потрібні заняття, то які і скільки? Як на практиці зберегти самоцінність дитячого буття і забезпечити діяльнісний підхід до надання дошкільникам освіти?

У жовтневому числі журналу увагу приділено також методичній роботі з педагогами, зокрема її індивідуальним формам. Діяльність вихователя-методиста у цьому напрямі — справа надзвичайно відповідальна. Адже основною її метою є сформувати у кожного педагога прагнення до постійного вдосконалення власної педагогічної майстерності, потребу в самоосвіті без спонукання «зверху». Як досягти цієї мети? Як організувати методичну роботу з вихователями нестандартно, жваво, цікаво, враховуючи індивідуальні запити й можливості педагогів? Про це читайте у статті «Індивідуальні форми методичної роботи з педагогами».

Особливої уваги з боку методичної служби потребують зазвичай педагоги-початківці. Власний педагогічний стиль у них ще лиш формується, тому кожний відкритий до нового, прагне якнайшвидше усвідомити недоліки своєї роботи, міцно стати на ноги, вибудувати перспективну стратегію роботи. Беззаперечно, важливу роль у прискоренні професійного росту молодого колеги відіграє наставник. Одним із його завдань є координувати діяльність педагога-початківця, ознайомлювати його з методичними аспектами роботи досвідченіших колег, зокрема під час перегляду проведення ними різних форм освітньої роботи. Рекомендації щодо організації взаємовідвідувань подано у публікації «Взаємовідвідування — ефективний засіб роботи в системі наставництва».

Відкриті заходи — чудова нагода для вихователя продемонструвати свою майстерність, навченість дітей та проаналізувати власні помилки з метою їх усунення. Однак досить часто проведення відкритих заходів викликає у педагогів змішані відчуття, хвилювання та невпевненість. Тож на сторінках цього числа читачам запропоновано покроковий алгоритм проведення відкритих заходів і рекомендації щодо підвищення їх ефективності.

Також читайте низку публікацій на тему організації проектної діяльності, зокрема: поетапний план реалізації проекту «Вивчення та реалізація завдань Базового компонента дошкільної освіти» та екологічного проекту «Станьмо миром за природу», реалізація якого передбачає спільну діяльність дошкільників та їхніх батьків. Крім того, до вашої уваги — тест для діагностики вихователями рівня своєї обізнаності щодо організації проектної діяльності.

Практичні поради щодо облаштування та наповнення осередків розвивального середовища для життєдіяльності дошкільників надано у статті «Розвивальне середовище групових приміщень: структура і зміст».

А під час організації дозвілля дошкільників у пригоді вам неодмінно стане сценарій цікавої тематичної розваги «Казочка про Золоту Осінь і Кришталеву Зимоньку».

Усе це та багато іншої корисної та цікавої інформації читайте на сторінках журналу «Вихователь-методист дошкільного закладу».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді