Плекаємо особистість дитини: психологічний аспект

Тема грудневого числа журналу «Практичний психолог: Дитячий садок» — «Плекаємо особистість дитини: психологічний аспект». Опубліковані матеріали висвітлюють питання становлення цілісної особистості дитини та особливості її морально-етичного виховання.

Для того, щоб вирости щасливою, впевненою у собі, дитина передусім має знати, що її люблять, приймають такою, як вона є: з усіма примхами та недоліками. Їй надзвичайно важливо усвідомлювати, що люблять її не «за щось», а «незважаючи ні на що»! Лише таке ставлення дорослих допомагає дитині виростити крила віри в себе й оточення.

Матеріали грудневого числа висвітлюють напрацювання психологічної служби міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області, пріоритетним напрямом у діяльності якої є психолого-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами. У статті «Психологічна служба Дніпродзержинська: становлення та розвиток» розповідається про процес входження психологічної служби до системи освіти України, її становлення та здобутки.

Публікацію «Психологічні аспекти організації освітнього процесу в дитячому садку» присвячено питанню становлення цілісної особистості дитини. Адже усебічна підтримка дорослих — як батьків, так і педагогів, забезпечує створення комфортного середовища для малюка, дає йому змогу повноцінно й усебічно розвиватися. Окрім того, важливим чинником комфортності для дитини під час перебування в дитячому садку є ставлення до неї однолітків. Іноді вони неохоче входять у контакт, уникають взаємодії з певною дитиною. Відповіді на питання «Що впливає на популярність дітей у групі дитячого садка?» та «Як допомогти непопулярним дітям?» знайдете у статті «Підвищення соціально-психологічного статусу дитини в групі дитячого садка».

Одним із пріоритетних напрямів роботи практичного психолога, а також складовою становлення дитини дошкільного віку, є морально-етичне виховання: формування етичних уявлень малюка, його позитивних особистісних рис. Дитина дошкільного віку активно поринає в розгалужену систему взаємин, випробовує дію норм, зразків поведінки, способів спілкування, які виникають стихійно. У такий спосіб формується фундаментальна основа її духовно-морального розвитку. Саме тому важливо цілеспрямовано надавати дитині знання про морально-етичні цінності. Про те, як організувати таку діяльність, читайте в статті «Формування морально-етичних цінностей у дитини дошкільного віку». Також у пригоді фахівцю стануть правила проведення психологічних занять щодо формування морально-етичних цінностей дитини, подані у статті.

Основним завданням під час навчання письма ліворукої дитини визначено навчити дошкільника пересувати руку зліва направо за лінією письма. У статті «Психолого-педагогічний супровід ліворуких дітей» йдеться про специфіку функціонування головного мозку ліворукої дитини й підготовку до оволодіння нею письмом. На допомогу педагогічним працівникам у статті вміщено зразки графічних вправ для ліворуких дітей, а також подано «Рекомендації для педагогів щодо роботи з ліворукими дітьми» і «Поради для батьків ліворуких дітей».

Усе це та багато іншої корисної інформації про ризики участі дітей у телевізійних проектах, діяльність практичного психолога щодо направлення дитини на психолого-медико-педагогічну консультацію, ставлення батьків до інклюзивної освіти тощо — на сторінках щомісячного журналу «Практичний психолог: Дитячий садок».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді