Плекаємо особистість дитини: психологічний аспект

Січневе число журналу «Практичний психолог: Школа» присвячено темі становлення особистості дитини. На сторінках видання подано рекомендації щодо формування морально-етичних цінностей школяра та розкрито психологічні труднощі пубертатного періоду. Ознайомтеся зі змістом докладніше.

Щоб вирости щасливою, упевненою в собі, дитина передусім має знати, що її люблять, приймають такою, як вона є: з усіма примхами та недоліками. Їй надзвичайно важливо усвідомлювати, що люблять її не «за щось», а «незважаючи ні на що»! Лише таке ставлення дорослих допомагає дитині виростити крила віри в себе й оточення.

Матеріали січневого числа журналу «Практичний психолог: Школа» висвітлюють напрацювання психологічної служби міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області, організованої за інтегрованою моделлю. Про процес входження психологічної служби міста до системи освіти України, її становлення та здобутки читайте, зокрема, в статті «Психологічна служба міста Дніпродзержинська: становлення та розвиток».

Важливою складовою становлення молодшого школяра є його морально-етичне виховання. Про організацію діяльності щодо формування морально-етичних цінностей у молодших школярів читайте в статті «Формування морально-етичних цінностей у молодшого школяра», в якій подано правила проведення психологічних занять щодо формування морально-етичних цінностей дитини.

Основне завдання під час навчання письма ліворукої дитини — навчити дитину пересувати руку зліва направо за лінією письма. У статті «Психолого-педагогічний супровід ліворуких дітей» йдеться про специфіку функціонування головного мозку ліворукої дитини, її підготовку до оволодіння письмом. На допомогу педагогічним працівникам у статті вміщено зразки графічних вправ для ліворуких дітей, а також «Рекомендації для педагогів щодо роботи з ліворукими дітьми».

Одним із шляхів забезпечення індивідуальної роботи з учнями є створення на рівні школи наукового товариства юних психологів. У статті «Шкільне наукове товариство юних психологів як засіб особистісного зростання учнів» розкрито особливості організації діяльності такого товариства, подано приклад оформлення паспорта шкільного наукового товариства юних психологів, а також його статуту.

Позитивні та негативні аспекти участі дітей у телешоу, конкурсах чи змаганнях розкрито в статті «Ризики участі дітей у телевізійних проектах», у якій також вміщено пам’ятку для батьків «Як запобігти негативним наслідкам участі дітей у телевізійних проектах».

Психологічні труднощі пубертатного періоду, діяльність практичного психолога щодо направлення дитини на психолого-медико-педагогічну консультацію, готовність педагога до впровадження інновацій в освіті — усе це та багато іншої корисної інформації читайте на сторінках січневого числа журналу «Практичний психолог: Школа».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді