В Україні святкують Щедрий вечір та Старий Новий рік

Як відомо, вечір напередодні Старого Нового року називають Щедрим. Мешканці усіх куточків України відзначають це свято. Давні обряди та символічні дійства стали характерними рисами Щедрого вечора та Старого Нового року.

Напередодні Старого Нового року (31 грудня за старим стилем, 13 січня за новим) українці відзначають Щедрий вечір, або Маланку.

За давніми традиціями під час Щедрої вечері накривають багатий стіл (щедрий вечір), де переважають м'ясні страви. Вдруге протягом зимових Святок готують кутю. Крім того, випікають спеціальні хліби — «Маланку» та «Василя».

Згідно з віруваннями наших пращурів у цей день Маланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні торжества та справити гостини, які в народі так і називають — гостини Маланки.

Одним з характерних звичаїв святкування було щедрування, під час якого групи щедрувальників співали пісні та славили господарів, за що отримували нагороду.

А наступного дня, коли починало світати, у перший день нового року дорослі та діти традиційно ходили посівати зерном кожну хату, бажаючи господарям щастя, здоров'я та щедрого врожаю.

Напрям «Експертус Освіта» щиро вітає вас, шановні педагоги, зі святами! Зичимо вам добробуту, радості, творчої наснаги та нових звершень на професійній ниві!

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді