Психологічний супровід становлення молодшого школяра

Побачило світ березневе число журналу «Практичний психолог: Школа». Цього місця на шпальтах видання висвітлено тему «Психологічний супровід становлення молодшого школяра». Пропонуємо ознайомитися зі змістом.

Зустрічайте березневе число журналу «Практичний психолог: Школа», насичене цікавими та корисними публікаціями. У них розкрито особливості супроводу становлення молодшого школяра.

За кілька тижнів загальноосвітні навчальні заклади відчинять двері для майбутніх першокласників та розпочнуть зараховувати дітей до 1-го класу. Тож маємо пам’ятати, що перше враження про школу в шестирічної дитини складається під час процедури приймання до 1-го класу. Саме воно визначає її первинне ставлення до школи взагалі, яке інколи не змінюється впродовж усіх одинадцяти років навчання. Тому практичний психолог має не лише сам відповідально поставитися до організації і проведення приймання дитини до 1-го класу, а й наголосити педагогам на їхній відповідальності за здоров’я дитини та її емоційне благополуччя.

Молодший школяр, мабуть, є найуразливішим із-поміж усіх вікових категорій дітей щодо негативного впливу шкільного життя. Тому, щоб створити сприятливі умови для адаптації першокласника до шкільного навчання, практичний психолог насамперед має вивчити його індивідуальні особливості та готовність до систематичного шкільного навчання. Про це йдеться у публікації «Особливості роботи практичного психолога під час приймання дітей до 1-го класу», в якій також подано «Поради батькам майбутніх першокласників».

Дати змогу дітям вирости психологічно здоровими та гармонійними особистостями — одне з основних завдань батьків та педагогічних працівників. Про питання статевого розвитку та виховання молодших школярів, їхню статево рольову ідентифікацію йдеться у матеріалах «Дослідження статеворольової ідентифікації молодших школярів» та «Психологія статі молодших школярів».

Питання виховання рефлексивної культури в педагогічних працівників — іще одне важливе завдання практичного психолога. Особливості його розв’язання висвітлено в публікації «Мистецтво рефлексії педагогічного працівника», в якій подано також «Пам’ятку для педагогічного працівника щодо стимулювання творчого і професійного натхнення», «Пам’ятку для педагогічного працівника щодо успішної реалізації власних можливостей» і матеріал для створення рефлективних карток.

Розв’язувати проблеми чи вдосконалювати навчально-виховний процес завжди ефективніше разом, у співпраці з колегами й однодумцями. У практичного психолога системи освіти є найближчий колега — соціальний педагог. Однак ще й нині виникає чимало запитань щодо розмежування функцій і соціального педагога і практичного психолога. У статтях «Місія соціального педагога у сучасному навчальному закладі» та «Шляхи ефективної взаємодії практичного психолога та соціального педагога» описано, як максимально ефективно організувати спільну роботу фахівців.

Продовження серії статей про складові компоненти пізнавальної діяльності в молодших школярів, рекомендації для педагогів щодо вміння формувати пізнавальний інтерес і пізнавальну потребу в молодших школярів, організацію консультування батьків — усе це та багато іншої корисної інформації читайте на сторінках березневого числа журналу «Практичний психолог: Школа».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді