Вальдорфська педагогіка в українських школах

Міністерство освіти і науки України оприлюднило наказ, який запроваджує педагогічну систему «Вальдорфська школа» у загальноосвітніх навчальних закладах України.

Вальдорфська педагогіка — альтернативна педагогічна система, в основу якої покладено ідеї Рудольфа Штайнера. Її базовим принципом є орієнтація на вільний всебічний розвиток особистості відповідно до її вікових, потенційних можливостей у гармонійному поєднанні та вдосконаленні мисленнєвих, емоційних та вольових функцій дитини.

З 2001 по 2014 рік проводився експеримент «Розвиток вальдорфської педагогіки в Україні» з метою перевірити результативність науково-методичних засад вальдорфської педагогіки та її впровадження в навчально-виховний процес навчальних закладів України з метою інтеграції цієї педагогічної системи в освітній простір України.

За позитивними результатами проведеного експерименту у Міністерстві освіти і науки України прийняли рішення впроваджувати педагогічну систему «Вальдорфська школа» у загальноосвітніх навчальних закладах України. Про це йдеться у наказі «Про завершення узагальнюючого науково-методичного експерименту всеукраїнського рівня «Розвиток вальдорфської педагогіки в Україні» та впровадження педагогічної системи «Вальдорфська школа» у загальноосвітніх закладах» від 15.09.2014 № 1044.

Контроль за виконанням наказу здійснюватиме заступник Міністра освіти і науки України — Полянський П.Б.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як аналізувати урок вчителя

Урок — це творча майстерня вчителя і лабораторія керівника. Після аналізу відвіданого уроку народжуються нові ідеї й задуми щодо поліпшення освітнього процесу.
234909

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді