Одещина — осередок полікультурного виховання дошкільників

У Саратському районі Одеської області представники Цифрового видавництва Експертус провели практичний семінар для місцевих педагогів.

23 вересня 2014 року представники Цифрового видавництва Експертус відвідали Саратський район Одеської області, де провели практичний семінар для місцевих педагогів. Модераторами семінару були начальник районного відділу освіти Валентин Ходос та методист з питань дошкільної освіти та виховання Олена Арнаутова.

Лариса Ільченко, керівник напряму «Експертус Освіта», провела майстер-клас для завідувачів дошкільних навчальних закладів щодо використання КОЗА-ДИСКа «Шаблони і розробки для вихователя-методиста» та експертно-правової системи «Ехреrtus: Дошкільний заклад». А ще зустрілася з керівниками шкіл району та ознайомила їх з електронними продуктами для загальноосвітніх навчальних закладів: експертно-правовою системою «Ехреrtus: Школа» та КОЗА-ДИСКом «Шаблони і розробки для завучів школи».

Наталія Савінова, головний редактор журналів «Вихователь-методист дошкільного закладу» та «Методична скарбничка вихователя» презентувала педагогам видання напряму «Експертус Освіта», ознайомила з навчально-методичним посібником «Вчимося розповідати. Складання розповідей за серіями сюжетних картин на основі літературних творів» (автори — Алла Богуш та Наталія Гавриш), а також новою редакцією Програми розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі» (Частина І, Частина ІІ).

Учасники семінару відзначили, що запропоновані матеріали зручні у використанні, актуальні та необхідні у щоденній діяльності педагогів, проведений семінар сприяє підвищенню їх професійної майстерності. А навзаєм поділилися своїм досвідом роботи.

Особливість цього району в тому, що в ньому проживають представники різних національностей, а відповідно працюють дошкільні навчальні заклади з українською, російською, болгарською, молдавською мовою навчання. Педагоги виховують дошкільників у нерозривному зв’язку з їх рідною культурою та мовою, враховуючи, що формування особистості дитини відбувається шляхом засвоєння малюком суспільно-історичного досвіду свого народу. Утім усі діти вивчають українську мову та ознайомлюються з українською культурою.

Місцеві освітяни представили гостям кілька дошкільних навчальних закладів, кожен з яких по-своєму особливий. Так, у Саратському ДНЗ № 2 (керівник Неля Лозова, вихователь-методист Стефанія Грищук) дошкільники в яскравих костюмах представляли музично-літературну композицію «Ми живемо в Україні». А в Новоселівському ДНЗ (керівник Мар’яна Реу, вихователь-методист Олена Могорян) — виконували молдавський танок та співали пісень національною мовою. Вихованці Зорянського ДНЗ № 2 (керівник Олена Георгієва) в болгарських костюмах не тільки співали національних пісень та танцювали, а й вчили гостей болгарського таночка «Хоро». У Сергіївському ДНЗ (керівник Тамара Васильєва) було організоване російське народне гуляння, під час якого діти виконували національний танок «Самовар» та водили хороводи навколо берізок. Цього дня у Саратському ДНЗ № 1 гості переглянули виставу лялькового театру, персонажів для якої педагоги закладу виготовляли самостійно.

Так протягом дня вдалося ознайомитися із такими різними культурами. Наявність таких закладів та їх спільна діяльність, без сумніву, сприяє взаємозбагаченню різних культур загалом та духовності кожного педагога й дошкільника зокрема. Адже незалежно від мови, якою вони розмовляють, мета в педагогів-«дошкільників» одна — виховання всебічно розвинених особистостей.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді