Психологічна допомога дітям

Робота в системі освіти передбачає щоденне навчання і самовдосконалення. Для практичного психолога такі професійні вимоги є визначальними.

Наразі кожному практичному психологу варто поглиблювати знання про особливості надання психологічної допомоги дітям у кризовій ситуації. У журналі «Практичний психолог: Школа» № 10/2014 ви знайдете особливо актуальні публікації «Співпраця психологічної служби і педагогів щодо подолання посттравматичного стресового розладу в підлітків» і «Психологічна допомога дітям у кризових ситуаціях», у яких ідеться про виявлення специфічних ознак психотравми у дитини чи підлітка і надання їм дорослими відповідної психологічної допомоги, підтримки, сприяння відновленню.

Також практичний психолог має зважати на необхідність особливого підходу до пояснення такого важливого атрибуту реальності, як смерть. Під час консультування родин із цього питання значну увагу слід приділити терапевтичній роботі з дорослими. Про надання психологічної допомоги сім’ям, які переживають утрату близької людини, читайте у статті «Терапевтична робота з родиною, яка переживає втрату».

Допоможуть удосконалити професійну діяльність фахівців у нинішніх складних обставинах знання про певні види консультування та дієві підходи до розв’язання проблемних ситуації. Зокрема, із матеріалу «Телефонне консультування в діяльності практичного психолога» ви дізнаєтеся про особливості надання психологічної допомоги по телефону клієнтам із посттравматичними стресовими розладами, а також підготовку ефективних телефонних консультантів. У статті «Провокативна психотерапія: іронізуємо над проблемою клієнта» ідеться про специфіку побудови провокативного підходу під час консультування й етапи його впровадження, що дають змогу оперативно розв’язати проблему клієнта.

Звісно, фахівцю щоб досконало володіти тими чи тими професійними знаннями і вміннями, необхідно відвідувати профільні заходи, семінари тощо. Однак непросто вибрати з широкого розмаїття розрекламованих психологічних тренінгів справді ефективні, оскільки слід знати, що саме потрібно освоїти, який досвід буде найбільш корисним. У такій ситуації практичному психологу важливо не потрапити в тенета псевдопсихологічних теорій та ідей, бути критичним до будь-якої суперечливої інформації. Розібратися у цьому допоможе матеріал «Як не потрапити на гачок психологів-маніпуляторів».

Використання притчі під час психологічного консультування, визначення розміру місячної заробітної плати практичного психолога, порядок надання психологічної підтримки постраждалим при надзвичайній ситуації — усе це та багато іншої корисної інформації читайте на сторінках жовтневого числа журналу «Практичний психолог: Школа».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді