Чи можна контролювати гіперактивних дітей

Кількість гіперактивних дітей зростає з кожним роком. Тому тема «Гіперактивна дитина» стає як ніколи популярною і потребує обізнаності та компетентності педагогів та батьків.

У Міністерстві освіти і науки України (МОН) проведено семінар з питань дошкільної освіти дітей з особливими потребами на тему  «Гіперактивна дитина».

Зараз відсоток гіперактивних дітей у початкових класах збільшується і вже наближається до
20-30 % учнів.

Перед психологами, педагогами та батьками постало питання як краще організувати взаємодію з цією категорією учнів. Ці знання дадуть змогу компенсувати дитячі емоційні та поведінкові порушення й повноцінно розвиватися та адаптуватися в соціумі.

Олена Яковенко, нейропсихолог, директор центру лікувальної педагогіки, зазначила, що слід  розділяти  надмірну  дитячу  рухливість і збудження від клінічної картини гіперактивності — захворювання автоімунної  системи. «До 75% дітей з усіх гіперактивних — це діти з педагогічною запущеністю і/або  з нестійкою нервовою системою. У будь-якому випадку — допомога гіперактивній дитині — це складний процес,  що потребує ранньої діагностики і комплексного підходу в корекції. Грамотний   підхід до виховання,  лікувальний  режим дня і  здорове харчування  часто  дають  значний  результат», — зауважила Олена Яковенко.

За даними досліджень, аналізуючи біографії великих людей, у багатьох вчені знаходять ознаки синдрому дефіциту уваги і гіперактивності. Вважається, що схожим синдромом страждали Олександр Македонський, Леонардо да Вінчі, Вольфганг Амадей Моцарт, Людвіг ван Бетховен, Олександр Пушкін, Бенджамін Франклін, Лев Толстой, Томас Едісон, Альберт Ейнштейн, Едгар По, Генрі Форд, Ернест Хемінгуей, Пабло Пікассо, Уолт Дісней.

На сайті МОН у рубриці «Дошкільна освіта дітей з особливими потребами»  можна ознайомитись з відео-матеріалами вебінар-семінарів, семінарів з порадами щодо  роботи з дітьми, які потребують спеціальних умов та програм у ході навчального процесу.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді