Виховання дітей в неповній сім’ї: обговорюємо гостру проблему в дієвій формі

Учасники семінару на тему «Виховання дітей в неповній сім’ї» обговорили можливості розв’язання гострих проблем, з якими стикається сьогодні неповна сім’я, виховуючи дитину.

У Київському будинку вчителя 24 листопада 2014 року відбувся семінар на тему «Виховання дітей в неповній сім’ї», організований кафедрою дошкільної освіти Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка.

У семінарі, проведеному у формі ділової гри «Трикутний стіл», взяли участь:

  • професорсько-викладацький та студентський колективи кафедри дошкільної освіти Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка;
  • представники Всеукраїнського об’єднання батьків-одинаків;
  • науковці провідних наукових інститутів НАПН України;
  • спеціалісти Департаменту освіти і науки м. Києва;
  • методисти з дошкільної освіти Інституту інноваційних технологій і змісту дошкільної освіти МОН України;
  • методисти районних науково-методичних центрів м. Києва;
  • керівники районних методичних об’єднань;
  • педагоги дошкільних закладів;
  • представники фахової преси, зокрема головний редактор журналів «Вихователь-методист дошкільного закладу» та «Методична скарбничка вихователя».

Ведуча семінару, Половіна Олена Анатоліївна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри дошкільної освіти Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка, та модератор, Коваленко Олена Володимирівна, кандидат педагогічних наук, доцент цієї ж кафедри, винесли на обговорення проблеми неповної сім’ї, що є нині дуже актуальними. Дискусія, що розгорнулася під час семінару, не залишила байдужими нікого. Активну участь у ній взяли, зокрема, Мазур Олександр Володимирович, президент Всеукраїнської громадської асоціації «Об`єднання батьків-одинаків України» та Митючев Андрій Васильович, медіатор цієї асоціації. Було всебічно розглянуто виховання дітей у неповній сім’ї та ті аспекти, на які мають звертати увагу педагоги та практичні психологи дошкільних закладів, працюючи з ними та їхніми батьками.

Інтерактивне спілкування, яке, на думку присутніх, вийшло за межі ділової гри, розкрило болючі проблеми, як батьків, що виховують дітей самотужки, так і тих дорослих, що зростали в неповних сім’ях. Цікавими, а іноді й несподіваними, були думки і тих, і тих. Вразили присутніх і виступи студентської молоді, які засвідчили високий морально-етичний та духовний потенціал її представників.

Визначені у межах ділової гри експерти, зокрема: Острянська Олена Анатолівна, канд. пед. наук, старший науковий співробітник лабораторії дошкільного виховання Інституту проблем виховання НАПН України; Гончаренко Алла Миколаївна, канд. пед. наук, доцент кафедри теорії та методики дошкільної і початкової освіти ІППО КУ імені Бориса Грінченка; Карабаєва Ірина Іванівна, канд. психол. наук, старший науковий співробітник лабораторії психології дошкільника Інституту психології ім. Г. С. Костюка НАПН України; Долинна Ольга Петрівна, завідувач сектору дошкільної освіти Інституту інноваційних технологій і змісту дошкільної освіти МОН України; Савінова Наталія Володимирівна, головний редактор журналів «Вихователь-методист дошкільного закладу» та «Методична скарбничка вихователя», у своїх виступах підбивали підсумки дискусії на різних її етапах та дали високу оцінку дієвості таких заходів.

Насамкінець присутніми було намічено низку конструктивних дій, що сприятимуть розв’язанню тих гострих проблем, з якими стикається сьогодні неповна сім’я, виховуючи дитину.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді