Ой, весела в нас зима!

Зустрічайте заключне цьогоріч число журналу «Методична скарбничка вихователя», присвячене темі «Ой, весела в нас зима!».

Дітлахи з нетерпінням чекають на зиму. Адже з нею в них пов’язані лише радісні сподівання, передчуття веселих свят, нескінченних зимових розваг і подарунків. Тож у межах теми «Ой, весела в нас зима!» автори цього числа журналу зосередили увагу на ознайомленні дошкільників із традиціями та ритуалами відзначання зимових свят. Ідеться про основні форми, засоби і способи створення емоційно насиченої святкової атмосфери.

Аби організувати комплексне проживання цієї теми з дошкільниками пропонуємо скористатися такими матеріалами, як-от: ідея, лексичне поле, очікувані результати опрацювання теми, її змістове наповнення у вигляді інтелектуальної карти, тематика інтегрованих занять на два тижні та плани-конспекти інтегрованих занять. Відповідні дидактичні матеріали на допомогу педагогу подано на картках картотеки.

Напередодні новорічних свят неабиякий інтерес у дошкільників викличе виготовлення святкових прикрас власноруч. Послідовність створення новорічних дзвоників та ялинкової прикраси із кавових зерен — у майстер-класах на кольорових сторінках журналу. А ще на цих сторінках — асоціативна карта «Зима», зображення та завдання до аудиту та ілюстрація до казки «Морозко».

Основою для одного з літературних проектів у межах зимової теми обрано казку «Морозко». Про основні змістові напрями цього твору та способи їх опрацювання з дошкільниками — у матеріалі «Зимова казка про терпіння, або Реалізовуємо літературний проект за казкою «Морозко». Також подано змістове наповнення літературного проекту у вигляді інтелектуальної карти та дидактичні матеріали на картках картотеки.

Пропонуємо ознайомити дошкільників зі зворушливою історією про ведмедика Мишка, що лежить в основі однойменної казки Бруно Ферреро. У статті «Літературний проект за казкою Бруно Ферреро «Мишко» розкрито основні смисли казки, на які слід звернути увагу дошкільників, та подано план-сітку літературного проекту для дітей старшого дошкільного віку.

Який же Новий рік у дошкільному закладі без святкових ранків? Діти залюбки чекають їх, але часто на таких заходах дошкільники відчувають страх публічного виступу. Про способи подолання такого страху — у статті «Як подолати страх публічного виступу». Також подано вправи для підвищення самооцінки дошкільників.

У цьому числі йдеться і про зимові розваги. Так, у статті «Навчаємо дошкільників вправ спортивного характеру взимку» описано особливості організації катання на санках та ковзання по крижаних доріжках. Запропоновано також ігрові завдання спортивного характеру, які можна організовувати під час катання на санках.

Докладніше про все це, а також перелік публікацій у 2014 році  — у грудневому номері журналу «Методична скарбничка вихователя».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27857

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді