Індивідуалізація освітнього процесу

Кожній дитині притаманні унікальні й неповторні особистісні якості: тип темпераменту, нахили та здібності, особливості мислення, уяви, пам’яті, темп роботи, швидкість оволодіння навичками тощо. Та незважаючи на це, всі діти потребують однаково уважного ставлення, любові й турботи з боку дорослих, зокрема педагогів. Як знайти індивідуальний підхід до кожної маленької людини? Як найповніше реалізувати її природний потенціал і при цьому зберегти індивідуальність? Про це та інше читайте в грудневому числі журналу «Вихователь-методист дошкільного закладу».

Вихователі знають, як складно часом врахувати потреби й інтереси кожного вихованця, працюючи в групі, що налічує двадцять і більше різних за темпераментом і рівнем розвитку дітей. Одним зі шляхів реалізації індивідуального підходу на практиці є залучення дошкільників до гурткової роботи. Як організувати в дошкільному закладі гурткову роботу, за якими парціальними програмами доцільно працювати — читайте у грудневому числі журналу «Вихователь-методист дошкільного закладу».

Прагнучи індивідуалізації освітнього процесу, варто передусім з’ясувати, чи обізнаний педагогічний колектив із принципами індивідуалізованої освіти і чи готовий до впровадження їх у своєму дошкільному закладі. Методи вивчення ставлення педагогів, а також батьків вихованців до індивідуалізації освітнього процесу запропоновано вашій увазі в цьому числі.

З’ясувавши готовність педагогічного колективу до впровадження гуманістичних принципів освітньої діяльності, дуже важливо розробити індивідуальні маршрути розвитку кожної дитини. Для цього слід провести моніторинг розвитку компетентності дітей дошкільного віку. Орієнтовну послідовність проведення моніторингу наведено в журналі.

Щоб мати змогу в ході освітньої роботи максимально приділяти увагу кожній дитині, слід потурбуватися про належне облаштування розвивального простору групового приміщення. У журналі ви знайдете низку креативних ідей щодо вдосконалення розвивального середовища. Застосування їх дасть змогу більше не витрачати зайвого часу на пошук дидактичних матеріалів, пересування меблів та інші дії з трансформування середовища для кожного нового виду діяльності.

Незамінним елементом розвивального середовища групи є також дидактичні ігри, зокрема ігри, виготовлені за принципами Монтессорі-матеріалів. Дізнайтеся з публікації про способи їх застосування з метою всебічного розвитку дитини. А розібратися, чим різняться дидактичні ігри та дидактичні вправи, ви зможете, прочитавши статтю «Особливості використання дидактичних ігор та вправ у освітньому процесі».

Напередодні новорічних свят запропонуйте своїм вихованцям втілити спільно оригінальну творчу ідею. Скажімо, опануйте разом мистецтво пластилінової анімації та створіть справжній мультфільм. Криворізькі педагоги в цьому числі діляться практичним досвідом та переконують у тому, що створити новорічне диво власноруч — зовсім нескладно.

Докладніше про все це, а також перелік публікацій, зразків та форм документів, наведених у журналі «Вихователь-методист дошкільного закладу» у 2014 році, — читайте у грудневому, останньому цьогоріч, числіжурналу.

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді