Оплата годин заміщення тимчасово відсутнього вчителя

Автор
начальник управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Із листа до редакції: «Як оплатити години заміщення тимчасово відсутнього вчителя вихователю загальноосвітньої школи-інтернату? Чи впливає на розмір оплати кваліфікаційна категорія «спеціаліст першої категорії», присвоєна за результатами атестації за посадою вихователя?»

Для обчислення розміру заробітної плати вихователя школи-­інтернату з урахуванням годин заміщення тимчасово відсутнього вчителя слід визначити розмір ставки заробітної плати за однією й другою посадами.

Оплату години заміщення тимчасово відсутніх учителів педагогічним працівникам урегульовано пунктом 73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція № 102). Так, за заміщення тимчасово відсутніх у зв’язку з хворобою або з інших причин вчителів, вихователів, що тривало не більше двох місяців, здійснюють погодинну оплату праці. Розмір погодинної ставки заробітної плати визначають шляхом ділення місячної тарифної ставки, встановленої за відповідну норму годин навчального навантаження на тиждень, на середньомісячну кількість годин, передбачену балансом робочого часу на відповідний рік.

Відповідно до листа Міністерства соціальної політики України «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2014 рік» від 04.09.2013 № 9884/0/14-13/13 норма тривалості робочого часу на 2014 рік при 18-годинному робочому тижні становить 75,3 год. (903,6 год. ÷ 12 міс.).

Cтавки заробітної плати й посадові оклади педагогічних працівників установлюють керівники закладів та установ освіти при тарифікації за наслідками атестації. Така вимога передбачена пунктом 4 Інструкції № 102.

Порядок заміни вчителів

Вихователю, який за посадою вчителя атестації не проходив, години заміщення потрібно оплачувати за 9-м тарифним розрядом, тобто як спеціалісту.

Отже, за години заміщення тимчасово відсутнього вчителя вихователю слід нарахувати:

  • заробітну плату за фактично проведені години заміщення відповідно до пункту 73 Інструкції № 102
  • надбавку за вислугу років згідно з пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 № 78 (далі — Постанова № 78)
  • надбавку за «престижність праці» згідно з пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I–II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 № 373 (далі — Постанова № 373)

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді