Роз’яснення МОН щодо ДПА-2020

Керівники ЗЗСО мають виявити охочих складати ДПА, а Золоту та Срібну медалі можна отримати без атестації

МОН оприлюднило лист-роз’яснення щодо реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року». Зокрема, керівникам ЗЗСО рекомендовано встановити здобувачів освіти, які бажають пройти ДПА і видавати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти і додатків до них відповідно до таких потреб.

МОН: як завершити навчальний рік та зарахувати учнів

«Закон, підписаний Президентом Володимиром Зеленським, звільняє від ДПА у будь-якій формі здобувачів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році. Водночас здобувачі мають право пройти атестацію за власним бажанням. Для ДПА у формі ЗНО створено безпечні умови, учасників та інструкторів буде забезпечено засобами захисту. Водночас наголошуємо, що ДПА у закладах освіти має так само відбутись в умовах, безпечних для здоров’я випускників та педагогів», – прокоментувала т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Що врахувати керівникам ЗЗСО

Керівникам закладів ЗЗСО та професійної освіти:

  • виявити випускників, які бажають пройти ДПА.
  • отримати заяву-підтвердження бажання пройти ДПА у закладі освіти чи у формі ЗНО.
  • заява має бути від повнолітніх здобувачів або від одного з батьків чи інших законних представників неповнолітніх.
  • кінцевий термін і спосіб подання заяви визначає заклад освіти.
  • видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти і додатки до них випускникам, які не бажають проходити ДПА

Що врахувати, якщо випускники бажають пройти ДПА у формі ЗНО:

  • організувати підвезення учасників до пунктів тестування;
  • після отримання від УЦОЯО результатів ДПА у формі ЗНО видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти, зазначивши результати у відповідній графі бланку додатку.

Протокол ДПА

Що врахувати, якщо випускники хочуть пройти ДПА у закладі освіти

  • перевірити наявність права проходити ДПА саме в закладі освіти згідно з Порядком проведення ДПА;
  • організувати ДПА в письмовій формі за завданнями та у строки, затверджені керівником закладу освіти, але не пізніше закінчення навчального року;
  • після проходження ДПА видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти із зазначенням результатів ДПА у відповідній графі бланку додатку.

Також, здобувачі освіти, які претендують на Золоту або Срібну медаль, мають право отримати такі медалі без проходження ДПА.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді