Строкові трудові договори для педагогів-пенсіонерів

Автор
шеф-редактор Експертус Кадри, Київ
Автор
редактор освітніх видань, Київ
Профспілка підтримує законопроєкт про відновлення трудових прав педагогів-пенсіонерів

Чи можна одним наказом оформити відпустку з наступним звільненням

Учителям-пенсіонерам перед звільненням можуть надати щорічну основну оплачувану відпустку та виплату на оздоровлення. Відповідно до статті закону про відпустки, на вимогу педагога у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому мають надати невикористану відпустку.

Датою звільнення у такому випадку має бути останній день відпустки. Тоді вона буде оплачуваною.

Директору школи — відпустка, його заступникові — доплата

У разі звільнення працівника йому можуть надати невикористану відпустку за бажанням. Так, чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Крім того, держава гарантує учителям виплату допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу при наданні щорічної відпустки.

Якщо працівник відмовився використати щорічну відпустку, тоді виплачується компенсація за невикористану відпустку, а виплата грошової допомоги не здійснюється.

Як діє законодавство

Закон «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 №463-IX визначає, що педпрацівників державних і комунальних ЗЗСО, яким виплачують пенсію за віком, слід перевести із безстрокових трудових договорів на строкові. Ця вимога у пункті 2 частини 3 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про середню освіту. Що це означає?

Відпустка вчителю, в якого закінчується строковий договір: чи надавати

Відповідно до Закону, директор закладу освіти:

  • укладає строкові трудові договори з педагогами, які отримують пенсію за віком, та погодилися продовжити роботу;
  • звільняє педагогів, які отримують пенсію за віком, та відмовилися продовжити роботу.

На скільки укладати строковий договір: учитель замінює колегу

Коли іншим педагогам згодом призначать пенсію за віком, з ними також треба буде укласти строкові трудові договори. Звісно, якщо погодяться.

Як перевести педагогів-пенсіонерів на роботу за строковим договором

Письмово запропонуйте педагогу укласти строковий трудовий договір. Якщо з працівником, який працює безстроково, укладають строковий трудовий договір, змінюються істотні умови праці. Тому вручіть повідомлення щонайменше за два місяці до дня, коли укладете строковий договір чи звільните. Дедлайн — 30.04.2020.

Найкраще — вручити повідомлення педагогу. Бажано — при свідках. Попросіть педагога, щоб на вашому примірнику повідомлення поставив дату і підпис, коли отримав його. Якщо відмовиться — складіть акт. Також можна на адресу педагога надіслати повідомлення рекомендованим листом.

Як перевести педагогів-пенсіонерів на строкові трудові договори

Як далі діяти, залежить від того, що вирішили педагоги.

Укладіть строкові договори з педагогами, які погодилися продовжити роботу

ПРИКЛАД заяви про згоду працівника укласти строковий договір

Директор укладає трудові договори строком від одного до трьох років з педагогами, які досягли пенсійного віку та яким виплачують пенсію за віком (абз. 3 ч. 2 ст. 22 Закону № 463).

Як відбувається перехід на контракт?

Згода педагога продовжувати працювати за строковим трудовим договором — обов’язкова. Її педагог висловлює одним зі способів:

  • пише заяву;
  • підписує письмовий строковий трудовий договір, що запропонував директор;
  • пише, що згоден на примірнику повідомлення, яке залишилося у директора.

На підставі письмової згоди педагога або письмового строкового трудового договору видайте наказ про укладення договору наприклад, строком на один рік. Наказ можна видати навіть у день, коли отримали згоду. Натомість дата, з якої укладаєте строковий договір, має бути не раніше, аніж сплине два місяці, як педагог отримав повідомлення.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді