Іграшки з паперу власноруч

Долучіть дошкільників до художньо-продуктивної діяльності зі створення іграшок з паперу, картону, ниток. Зробіть із картону та ниток таксу або сконструюйте з паперу лева. Підкажіть дітям, що персонажів для театру також можна виготовити з паперу, наприклад, свинку — для настільного театру, а цілу сімейку котів — для вистави пальчикового театру

 

 

Матеріали:

  • картон
  • кольоровий папір
  • ножиці
  • простий олівець
  • нитки, скотч
  • шаблон такси
  • клей
  • фломастери
  • степлер
Як впоратися з емоційними складнощами: поради

 

Оригінальним тлом для іграшок з паперу стане квіткова галявина в техніці квілінг або весняна композиція про приліт птахів.

 

Сімейка котів

Запропонуйте дітям власноруч створити цілу сімейку котиків. Їх можна відтак складати, як пірамідку, рахувати. Ними можна грати, надягнувши їх на пальчики, або вигадати історію про різноколірних котів та організувати виставу лялькового театру.

Квадратний аркуш паперу складаємо навпіл по діагоналі, щоб утворився трикутник. Лівий та правий кути трикутника по черзі загинаємо до центра протилежної сторони. Кути, що вгорі, загинаємо донизу, а відтак знову підіймаємо догори і вставляємо всередину.

Іграшки з паперу своїми руками - коти Іграшки з паперу своїми руками - коти

Перевертаємо заготовку так, щоб ширшим боком вона стояла столі, розправляємо. Злегка загинаємо серединку, щоб утворилися вушка.

Іграшки з паперу своїми руками - коти

У такий самий спосіб виготовляємо кілька заготовок різного розміру та фломастером малюємо на них мордочки, хвостики та лапки котиків.

Іграшки з паперу своїми руками - коти

Свинка

Прочитайте дітям вірш Тетяни Чорновіл «Брудне купання». Розкажіть дошкільникам, що свинки дуже люблять повалятися у брудній калюжі, особливо в літню спеку. Невже вони такі неохайні чи просто неслухняні? Насправді ці тварини дуже кмітливі і роблять це тому, що  шар рідкої багнюки добре охолоджує їхнє тіло. Разом із дітьми зробіть свинок із паперу.

На смужку рожевого паперу наклеюємо вузьку смужку паперу іншого кольору. Посередині приклеюємо чи малюємо мордочку.

Іграшки з паперу своїми руками - свинка

Скручуємо заготовку в циліндр та закріплюємо степлером.

Іграшки з паперу своїми руками - свинка Іграшки з паперу своїми руками - свинка

Вирізаємо вушка та копитця, приклеюємо на заготовку.

Король-лев

Вирізаємо деталі: два великі круги для голови, два маленькі — для вух, а півкруга — для тіла.

Іграшки з паперу своїми руками - лев

Нарізаємо вузенькі паперові смужки, згинаємо їх навпіл та приклеюємо на більший круг. Накладаємо на смужки другий круг такого самого розміру і приклеюємо його. Отримуємо мордочку лева. Завершуємо виготовлення мордочки — наклеюємо вушка, носик, щічки, ротик.

Паперову смужку намотуємо на зубочистку, витягаємо зубочистку — отримуємо хвіст лева. На кінчику хвостика прикріплюємо шматочок паперу, розрізаний та тоненькі смужечки. Вирізаємо та розмальовуємо лапки.

Іграшки з паперу своїми руками - лев

Із половинки великого круга створюємо конус. Це тіло лева. Приклеюємо всі готові деталі на конус.

Іграшки з паперу своїми руками - лев

Такса

Розкажіть дітям, що такса — мисливська собака, яка має довгий вузький тулуб, щоб зручніше було залізати в нори до лисиць. Такса — найменша серед мисливських собак, та водночас найхоробріша і найкмітливіша. У неї коротенька шерсть, тому вона інколи мерзне. Запропонуйте дітям виготовити іграшкову таксу у светрі.

Аркуш картону згинаємо навпіл і за допомогою шаблона вирізаємо заготовку для такси. Дві смужки паперу, що внизу тулуба собаки, накладаємо одна на одну і скріплюємо.

Іграшки з паперу своїми руками - такса

Отриманий тулуб такси почергово обмотуємо нитками різного кольору.

Іграшки з паперу своїми руками - такса

Із паперу чи фетру такого самого кольору вирізаємо та приклеюємо вуха, носик, очі.

Іграшки з паперу своїми руками - такса

 

Олена Саприкіна, доцент кафедри дошкільної та початкової освіти
Луганського національного університету ім. Т. Шевченка, канд. пед. наук

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді