Родинне свято: ідеї

Сценарії родинного свята для дітей та інші ідеї для дошкільників, школярів та їхніх батьків

Родинне свято можна влаштувати до Дня родини або в будь-який інший день.
Нагадайте дітям і дорослим, що триматися разом, допомагати, шанувати одне одного, підставляти плече, дарувати усмішку, робити кожен день щасливішим — це не лише необхідність, а й поклик серця. Влаштуйте родинне свято в дитсадку, на яке запросіть не лише батьків малюків, а і їхніх бабусь, дідусів, братиків, сетричок та інших рідних.

Самооцінювання освітнього й управлінського процесів: взяти до уваги

Сценарії родинних свят

Сценарій родинного свята в ЗДО «Родина є у кожного»

Організуйте свято «Родина є у кожного». В ігровій манері на святі дошкільники усвідомлять грані хорошої та поганої поведінки, чемного поводження зі старшими. А ще пізнають просту істину, сказану Василем Сухомлинським: «Сім’я — це те первинне середовище, де людина повинна вчитися творити добро».

У програмі свята:

  • гра «Усі по хатинках!»
  • сценка «Сім господинь»
  • гра «Дядько є?»
  • сценка «Дві дитини»
  • сценка «Батько і три сини»
  • сценка «Дідусь і Внучка» (за Василем Сухомлинським)
  • пісні та вірші про сім’ю та ін.

Заходи до свята родини в дитсадкуСкачайте сценарій родинного свята «Родина є у кожного»

«Родинне свято гарбузової каші»: сценарій

«Родинне свято гарбузової каші» — це осіннє родинне свято на свіжому повітрі з іграми, забавами, конкурсами і частуванням дарунком осені — запашною гарбузовою кашею.

Розпочинається закликанням Пана Гарбуза відвідати виставку родинних робіт, для якої діти разом із батьками виготовили казкових зайців із капусти, чудернацькі овочеві створіння, фантазійні осінні панно тощо. Учасники дитячого оркестру запрошують долучитися до свята. Глядачі також тематично вбрані — у костюми морквинок, цибулинок, картоплинок. Наприкінці «виходить» королева свята — гарбузова каша в незвичайному десятикілограмовому «казанку» зі справжнього гарбуза, прикрашеного кетягами калини.

У програмі:

  • гра-естафета для дітей старшої групи «Посади-збери урожай картоплі»
  • гра дошкільників різного віку з батьками «Котилася торба з великого горба»
  • конкурс найкращих робіт із природних матеріалів «Дари Осені»
  • ласування гарбузовою кашею

Заходи до свята родини в дитсадкуСкачайте сценарій «Родинного свята гарбузової каші»

Читайте також:


Карта сімейних мрій

Порадьте своїм вихованцям та їхнім батькам відзначити День родини по-особливому: скласти «Карту мрій» — колаж із аплікаціями-бажаннями всіх членів родини — від наймолодших до найстарших. Для цього треба знайти в інтернеті, роздрукувати й вирізати кольорові картинки, що символізують певні мрії: відпочинок на морі, нове авто, поїздку до Діснейленду, яскраву іграшку тощо. Ілюстрації можна навіть намалювати власноруч. Кожну з них варто обговорити, щоб упевнитися, наскільки важливим є бажання, скільки часу потрібно на його реалізацію.

Елементи колажу потрібно приклеїти на ватман, а по центру — розмістити фото сім’ї. Аби «Карта мрій» почала «працювати» і «виконувати» бажання, її слід прикріпити на видному місці. Так вона нагадуватиме членам родини про їхні прагнення та цілі. Час від часу «Карту мрій» треба доповнювати або оновлювати.

Майстер-клас для вихователів

Незвичні маршрути, ролі та свята

Кожна сім’я має улюблені місця відпочинку: парки, кафе, боулінг-­клуби, кінотеатри. Ми звикаємо ходити одними й тими самими стежками. Іноді варто їх змінювати — піти не в парк, а до річки, купити продукти в іншому магазині, пограти не в боулінг, а в футбол, замість караоке — танці тощо.

На вихідних запропонуйте родинам ваших вихованців обмінятися ролями у сім’ї: нехай діти спробують побути дорослими й навпаки. Перед цим варто встановити правила, що допоможуть всім почуватися безпечно. Після гри бажано обговорити, чого кожен навчився, що зрозумів і що, можливо, хотів би змінити у своїй ролі.

Аби ще більше згуртувати родини, спонукайте дітей та батьків придумати сімейні свята — унікальні й притаманні саме їхній родині. Голов­не — врахувати уподобання кожного й спільні інтереси. Так, якщо сімейною пристрастю є складати пазли, раз на місяць можна святкувати День пазлів. По­особливому можна відзначати День, коли тато готує сніданок, Велодень, День, коли мама найбільше обіймає, тощо. Жодних обмежень! Варто лише пам’ятати, що святкування не слід зводити лише до банального обміну подарунками.

Казка вчить, як на світі жить

Родинне свято в дитячому садку

До Дня родини пропонуємо провести в дитячому садку тематичне свято. Готуючись до нього, прочитайте дітям оповідання Василя Сухомлинського, Валентини Осєєвої, Івана Сенченка, Грицька Бойка за темою.

Обговоріть разом з дітьми ситуації, що виникають під час щоденного спілкування батьків та дітей, організуйте різні форми роботи з дошкільниками на теми:

  • «Вчимося бути вдячними»
  • «Хто в родині найголовніший»
  • «Що означає любити рідних»
  • «Як стати корисним для своєї родини» тощо.

Прочитайте дітям українські народні казки на кшталт «Коза і семеро козенят», «Дідова дочка і бабина дочка», «Як Івась шукав синьої квітки» та разом проаналізуйте стосунки між дорослими та дітьми в родині, зверніть увагу на роль дорослих у житті й вихованні дітей.

Напередодні свята запропонуйте дітям разом зі своїми рідними виготовити плакати на тему «Моя родина», на яких представити цікаві фото родинного дозвілля, зокрема свят. З дозволу батьків діти можуть принести сімейні реліквії, цікавинки, творчі вироби, аби прикрасити святкову залу. Крім того, запропонуйте дітям приготувати листівки-запрошення на свято для своїх рідних.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді