Що розмістити на інформаційному стенді у закладі освіти

Перед початком навчального року перегляньте інформаційні стенди. Дізнайтеся, як правильно розміщувати інформацію на стенді та що врахувати перед цим.

Діяльність ЗДО в літній період: як організувати

Інформаційні стенди закладу дошкільної освіти — це естетично оформлені щити або стійки, які розміщують у переодягальнях груп, коридорах закладу дошкільної освіти та інших видимих місцях з метою подання актуальної та оперативної інформації для педагогів, вихованців та їхніх батьків.

Під час створення інформаційного стенда приділіть основну увагу таким моментам:

  • розміщення
  • грамотність та естетичність оформлення повідомлень
  • зручність та креативність подачі матеріалів
  • орієнтування на запити батьків.

Розміщуйте стенди в приміщеннях груп або місцях, де батьки очікують дітей.

Доки батьки чекають, вони мають змогу:

  • ознайомитися з корисною інформацією педагогічного, психологічного та організаційного спрямування
  • отримати оперативну інформацію із блоку оголошень
  • дізнатися про особливості функціонування закладу дошкільної освіти.

Добираючи інформацію для змістового наповнення інформаційних стендів, візьміть за основні такі критерії:

  • актуальність
  • доступність
  • чіткість викладення.

 

Не подавайте розлогі теоретичні матеріали. Набагато ліпше сприймаються практичні рекомендації щодо виховання, розвитку, збереження й зміцнення здоров’я, харчування дітей. Зазвичай користуються популярністю у батьків блоки інформації з порадами педагогів та інших фахівців: практичного психолога, медичного працівника, учителя-логопеда тощо.

Дуже важливо подавати інформацію в зручній для сприйняття формі:

  • обрати оптимальний шрифт і розмір шрифту для читабельності текстів
  • якісно відформатовувати тексти
  • застосовувати темний колір для шрифту основного тексту
  • виділяти заголовки й найважливіші повідомлення яскравими кольорами, іншим шрифтом, більшим кеглем (але не використовувати забагато способів привернення уваги).

Поділіть інформаційний стенд у дитсадку на два розділи:

  • звіти про проведені заходи — репортажі та фотографії з тематичних заходів, родинних свят, туристичних походів тощо
  • важлива інформація — оголошення, графіки роботи консультпункту, пам’ятки тощо.

Оздоблюйте інформаційний стенд ілюстраціями:

  • тематичними фото та зображеннями
  • малюнками та аплікаціями вихованців
  • фоторепортажами
  • колажами тощо.

Що врахувати під час підготовки інформаційного стенду

Добирайте інформацію ретельно та враховуйте умови свого дитячого садка. Ті інформаційні стенди, які діють в умовах конкретного закладу, не завжди спрацьовують в іншому, а деколи можуть навіть нашкодити роботі з дітьми та взаєминам у колективі і з батьками.

Підготовку матеріалів для дітей та їхніх батьків доручайте педагогічним працівникам вашого дитячого садка. Для педагогів готуйте інформацію самі, а за необхідності доручайте практичного психолога.

Інформацію обов’язково перевіряйте, щоб уникнути поширення неправдивої та неперевіреної інформації.

 

План підготовки стендової інформації

Інформація на стендах має відповідати циклограмі діяльності закладу й спрямовуватись на розв’язання актуальних завдань. Тому складіть план підготовки стендової інформації.

Крім того, враховуйте сезонні зміни в житті дошкільників. Також у інформаційних стендах давайте конкретні поради батькам і педагогам щодо особливостей організації діяльності вашого закладу освіти. Врахуйте питання оздоровлення та відпочинку.

Чого уникати в інформаційних стендах

Під час підготовки інформаційного стенду у закладі освіти особливу увагу звертайте на стилістичні та орфографічні помилки. Адже неграмотність, неакуратність, несмак можуть зашкодити не лише вашому особистому іміджу, а й іміджу вашого закладу освіти.

Крім того, у інформаційних стендах уникайте шаблонності. Інформацію готуйте так, щоб вона містила конкретні поради, сприяла налагодженню взаємин у педагогічному колективі, налаштовувала освітян на плідну працю, пошуки креативних рішень задач. Також пам’ятайте про батьківський колектив та намагайтеся у стендах сприяти активній участі батьків в освітньому процесі.

Яку інформацію розміщувати на стендах

Інформуйте батьків та педагогів про освітні інновації, цікаві заходи з життя закладу освіти, про досягнення окремих педагогів або педагогічного колективу. Крім того, періодично висвітлюйте на інформаційних стендах досягнення дітей. Це мотивуватиме їх розвиватися й надалі.

Інформація на стендах має випереджувати події, готувати до нових та цікавих заходів. Також важливо спонукати учасників освітнього процесу до професійного й особистісного зростання.

Не забувайте, що стенди мають мати системний характер, а також бути динамічними й цікаві для всіх учасників освітнього процесу.

Подбайте про своєчасне оновлення стендів. Матеріали друкуйте на якісному папері, додавайте ілюстрації, фотографії.

Для якості розміщеної інформації створіть скриньку порад і пропозицій. Де кожен зможе висловити свою думку та внести новизну для стендів.

 

 

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді