Перший день путівки на санаторно-­курортне лікування припадає на вихідний день: з якого дня надавати відпустку

Якщо перший день путівки на санаторно-курортне лікування припадає на вихідний день (субота, неділя), чи потрібно брати відпустку з вихідного дня? Чи вважатиметься порушенням, якщо відпустка почнеться з понеділка?

Частиною першою статті 47 Закону України «Про загально­обов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-ІІІ (далі — Закон № 2240) передбачено, що для забезпечення відновлення здоров’я застрахована особа та члени її сім’ї мають право на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах у межах асигнувань, установлених бюджетом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на зазначені цілі, та в порядку і на умовах, визначених правлінням Фонду.

Порядок отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджено постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.2009 № 12 (далі — Порядок № 12).

Якщо особа працює на умовах трудового договору та є застрахованою особою згідно із Законом № 2240, то відповідно до рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємство, установа, організація (далі — установа), яке є основним місцем роботи такої застрахованої особи), видає путівку до санаторію в період відпустки (п. 4.2 Порядку № 12).

З огляду на те що відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) тривалість відпусток незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях, у випадку, коли заїзд по путівці, наданій працівникові, припадає на вихідний день (субота, неділя або інший день згідно з графіком роботи), відпустка такого працівника повинна починатися з цього ж дня.

Зауважимо, що пунктом 4.2 Порядку № 12 конкретно не визначено вид відпустки, тому комісія із соціального страхування може приймати рішення про виділення путівки на санаторно-курортне лікування не лише у період щорічної відпустки, а й відпустки, яка обумовлена колективним або трудовим договором і не суперечить Закону про відпустки.

Отже, якщо перший день путівки припадає на вихідний день згідно з графіком роботи установи або працівника, то перший день відпустки повинен збігатися з першим днем заїзду до санаторію. А якщо ні, то згідно з пунктом 6.2 Порядку № 12 сума витрат Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за путівки, що видані з порушенням цього Порядку, у тому числі не використані, не приймається до заліку та відшкодовується за рахунок страхувальник.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді