Зміст завдань НМТ є цінним і може бути багаторазовим у використанні

Усі завдання НМТ є цінним ресурсом, який може бути використаний багаторазово

Зміст завдань НМТ
Як працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

Усі завдання національного мультипредметного тесту є цінним ресурсом, який може бути використаний багаторазово в наступних циклах тестування.

Відповідну інформацію зазначили в Українському центрі оцінювання якості освіти щодо теми нерозголошення змісту завдань НМТ, що були використанні цьогоріч.

Як наголосили в Центрі, тестові завдання розробляють з визначеною метою — бути елементами цілісних інструментів оцінювання, метою якого є рейтингування майбутніх вступників.

«Усі завдання, які розробляє Український центр, мають тривалий цикл підготовки — розроблення, кількаразове експертування, апробування, доопрацювання, а тому є цінним ресурсом, який може бути використаний багаторазово відповідно до визначених цілей діяльності центру», — повідомляють в установі.

Зокрема в УЦОЯО зауважують, що збереження використаних на тестуваннях завдань конфіденційними є узвичаєною практикою в умовах проведення комп’ютерних оцінювань.

«Це дає змогу накопичувати базу якісних тестових завдань задля забезпечення об’єктивних  і достовірних результатів за підсумками їх використання на реальних тестуваннях. У перспективі використання таких завдань уможливить проведення порівняльних досліджень тощо», — зауважують у Центрі.

Окрім того, в Українському центрі оцінювання якості освіти із посиланням на практику інших країн повідомляють, що в багатьох освітніх системах не оприлюднюють тестові завдання, які використовують для проведення випробувань, метою яких є відбір вступників до закладів вищої освіти, на відміну від завдань, які використовують для проведення випускних випробувань (матуральних іспитів на зразок української ДПА).

«Для порівняння: матуральні тести в Польщі є загальнодоступними після проведення тестування, натомість відомі у світі тести SAT або ACT, що призначені для відбору до вишів, можна знайти лише як окремі приклади в спеціальних посібниках для абітурієнтів. Нагадаємо, що НМТ є тестуванням, результати якого необхідні лише для вступу до вищої школи і не враховуються як результати ДПА», — наголосили в УЦОЯО. 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14228

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32437

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
250748

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді