Чи обробляти квашену капусту навесні термічно
Запитання
Чи підлягає обов’язковій термічній обробці квашена капуста білокачанна після 1 березня у дошкільних навчальних закладах?
Відповідь
Задля профілактики псевдотуберкульозу з 1 березня заборонено готувати салати зі свіжих овочів врожаю минулого року. Такі овочі підлягають обов’язковій термічній обробці. На це вказано в пункті 4.25 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затв. наказом МОН та МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227.
Як використовують квашену білокачанну капусту в ДНЗ:
- перед використанням її перебирають
- великі шматки додатково подрібнюють
- якщо дуже кисла, то капусту промивають у кип’яченій воді кімнатної температури.
Після 1 березня під час приготування салатів термічна обробка передбачена лише для свіжих овочів. Для солоних овочів, як-от капусти білокачанної, термічна обробка не потрібна. Та якщо квашену капусту використовують для інших страв — щі, капусняк, капуста квашена тушкована, рулет овочевий, капуста тушкована з картоплею тощо —, то її готують відповідно до технології приготування, попередньо тушкуючи або обсмажуючи.
З відповіді Ольги ЧИКАЛО,
головного спеціаліста відділу дошкільної освіти
Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу
Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації),
журнал «Медична сестра дошкільного закладу»