Чи використовувати вторинний курячий бульйон у дошкільному закладі
Запитання
Чи можна у дошкільному навчальному закладі для приготування перших страв використовувати вторинний курячий бульйон?
Відповідь
Під час організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі бульйон з птиці зазвичай використовують:
- як окрему страву
- для приготування інших страв.
Справи керівника у жовтні: що проконтролювати
Під час приготування бульйону необхідно чітко дотримувати технології. Зокрема, слід правильно дозувати кількість води і сировини: концентрація бульйону для приготування супів має бути в співвідношенні основного продукту та води 1:5 або 1:6.
Концентрованіші бульйони в харчуванні дітей використовувати не рекомендують.
Для приготування бульйону птицю:
- ретельно миють
- закладають у казан
- заливають холодною водою
- варять за слабкого кипіння під закритою кришкою.
Вторинний м’ясний бульйон готують так:
- птицю заливають холодною водою, доводять до кипіння та варять 5-10 хв.
- первинний бульйон зливають, а м’ясо заливають холодною водою та варять до готовності.
У разі використання вторинного бульйону технологію його приготування обов’язково поетапно прописують у картці-розкладі страви.
Що мають знати
Так само готують і вторинний кістковий рибний бульйон.
З відповіді Ольги ЧИКАЛО,
головного спеціаліста відділу дошкільної освіти
Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу
Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації),
журнал «Медична сестра дошкільного закладу»