Чи використовувати вторинний курячий бульйон у дошкільному закладі

585

Запитання

Чи можна у дошкільному навчальному закладі для приготування перших страв використовувати вторинний курячий бульйон?

Відповідь

Під час організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі бульйон з птиці зазвичай використовують:

  • як окрему страву
  • для приготування інших страв.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Під час приготування бульйону необхідно чітко дотримувати технології. Зокрема, слід правильно дозувати кількість води і сировини: концентрація бульйону для приготування супів має бути в співвідношенні основного продукту та води 1:5 або 1:6.

Концентрованіші бульйони в харчуванні дітей використовувати не рекомендують.

Для приготування бульйону птицю:

  • ретельно миють
  • закладають у казан
  • заливають холодною водою
  • варять за слабкого кипіння під закритою кришкою.

Вторинний м’ясний бульйон готують так:

  • птицю заливають холодною водою, доводять до кипіння та варять 5-10 хв.
  • первинний бульйон зливають, а м’ясо заливають холодною водою та варять до готовності.

У разі використання вторинного бульйону технологію його приготування обов’язково поетапно прописують у картці-розкладі страви.

Так само готують і вторинний кістковий рибний бульйон.

З відповіді Ольги ЧИКАЛО,
головного спеціаліста відділу дошкільної освіти
Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу
Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації),
журнал «Медична сестра дошкільного закладу»

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Харчування дітей в літній період

Організація харчування дітей в оздоровчий період — на що звернути увагу. Скачайте корисні інфографіки для стендів у дитячому садку або роздаткових матеріалів для батьків
13966

Діти та здорове харчування: що робити

Тримайте рекомендації ЮНІСЕФ зі здорового харчування. В умовах війни доступ до різних продуктів харчування може бути обмеженим. Але основні принципи здорового раціону залишаються такими самими, і їх важливо дотримувати в міру можливостей та наявних продуктів харчування
1431