Чи використовувати вторинний курячий бульйон у дошкільному закладі

671

Запитання

Чи можна у дошкільному навчальному закладі для приготування перших страв використовувати вторинний курячий бульйон?

Відповідь

Під час організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі бульйон з птиці зазвичай використовують:

  • як окрему страву
  • для приготування інших страв.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Під час приготування бульйону необхідно чітко дотримувати технології. Зокрема, слід правильно дозувати кількість води і сировини: концентрація бульйону для приготування супів має бути в співвідношенні основного продукту та води 1:5 або 1:6.

Концентрованіші бульйони в харчуванні дітей використовувати не рекомендують.

Для приготування бульйону птицю:

  • ретельно миють
  • закладають у казан
  • заливають холодною водою
  • варять за слабкого кипіння під закритою кришкою.

Вторинний м’ясний бульйон готують так:

  • птицю заливають холодною водою, доводять до кипіння та варять 5-10 хв.
  • первинний бульйон зливають, а м’ясо заливають холодною водою та варять до готовності.

У разі використання вторинного бульйону технологію його приготування обов’язково поетапно прописують у картці-розкладі страви.

Так само готують і вторинний кістковий рибний бульйон.

З відповіді Ольги ЧИКАЛО,
головного спеціаліста відділу дошкільної освіти
Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу
Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації),
журнал «Медична сестра дошкільного закладу»

Вебінар ВМДЗ

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Харчування дітей в літній період

Організація харчування дітей в оздоровчий період — на що звернути увагу. Скачайте корисні інфографіки для стендів у дитячому садку або роздаткових матеріалів для батьків
14192

Діти та здорове харчування: що робити

Тримайте рекомендації ЮНІСЕФ зі здорового харчування. В умовах війни доступ до різних продуктів харчування може бути обмеженим. Але основні принципи здорового раціону залишаються такими самими, і їх важливо дотримувати в міру можливостей та наявних продуктів харчування
1590