Прийнято законопроект, який передбачає зменшення пенсії і підвищення страхового стажу

Пенсії працюючим пенсіонерам виплачуватимуть у розмірі 85 %, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Народні депутати ухвалили законопроект «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо пенсійного забезпечення» № 2212 з урахуванням профільного комітету і пропозиціями міністра соціальної політики Павла Розенка.

Відповідно до законопроекту, передбачено поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок і збільшення страхового стажу для осіб, які мають право на пільгову пенсію. Так, планується поетапне підвищення на 5 років страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за вислугу років.

Відтепер для обчислення пенсії застосовуватимуть середню заробітну плату (дохід) в Україні за 2012–2014 роки, з якої сплачено страхові внески.

 Ще одне нововведення стосується працюючих пенсіонерів — їхні пенсії зменшаться на 15 %. За словами Павла Розенка, обмеження пенсій працюючим пенсіонерам буде тимчасовим — до 1 січня 2016 року. Крім того, буде можливість призначити трудові пенсії. Також у законі обіцяють прописати пункт, який за бажанням людини при звільненні з роботи, гарантуватиме відновлення повного обсягу пенсії.

Відповідно до законопроекту скасовано пенсії депутатам, які залишаються на робочих місцях.

Пенсії для інвалідів 1-2-3 групи, учасників бойових дій і членів сімей загиблих учасників бойових дій обмежуватися не будуть, зазначив міністр.

Також дія закону не поширюватиметься на жінок, які виховали п’ять або більше дітей, незалежно від стажу та віку.

Під час засідання Верховної Ради України було повідомлено про те, що до 1 травня уряд подасть проект, який скасовує спецпенсії для всіх, окрім військовослужбовців і вчених.Парламент має прийняти відповідний законопроект до 1 червня.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді